maandag, 18. oktober 2010 - 19:24

Mobilisatie-Oorlogskruis voor de heer Meinen

Aalten

Op zondag 17 oktober heeft burgemeester Berghoef een Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt aan de heer Gerrit Meinen.

Het Mobilisatie-Oorlogskruis ontving hij voor zijn diensttijd als dienstplichtig soldaat tamboer bij de Koninklijke landmacht van 29 augustus 1939 tot en met 26 mei 1940. Tijdens de meidagen van 1940 vocht de heer Meinen op de Grebbeberg bij Rhenen.

Gerrit Meinen werd in 1917 geboren op een boerderij in Lintelo. In 1936 vervulde hij zijn dienstplicht. Hij viel op door zijn schutterskwaliteiten en werd daarom verder opgeleid. Op 7 mei 1940 moest hij zo snel mogelijk naar zijn legeronderdeel in Amerongen. In de nacht van 9 op 10 mei brak de oorlog uit. Op 12 mei werd de heer Meinen naar de Grebbeberg bij Rhenen gestuurd, om daar de troepen te versterken.

Het Mobilisatie-Oorlogskruis wordt, onder bepaalde voorwaarden, toegekend aan oud-militairen die in dienst zijn geweest van het Koninkrijk der Nederlander in de periode van 6 april 1939 tot 3 september 1945.

In de vormgeving van het Mobilisatie-Oorlogskruis is de militaire inzet tegen de bezetters van het grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden tijdens de Tweede Wereldoorlog tot uitdrukking gebracht.

De paarse kleur in het lint is de liturgische kleur van de rouw, waarmee de donkere periode van oorlog en bezetting wordt gesymboliseerd. De oranje kleur symboliseert trouw en de verbondenheid met het Huis van Oranje.

De achterkant van het kruis draagt de tekst ‘Den Vaderlant ghetrouwe’. Tussen de armen van het kruis bevinden zich diagonaal twee stormdolken. De stormdolk was bij alle krijgsmachtdelen in gebruik, de helm werd door alle krijgsmachtdelen gedragen. Op deze dolken rust een helm, omgeven met een lauwerkrans. De lauwertak is een teken van eer.
Provincie:
Tag(s):