donderdag, 16. december 2010 - 9:57 Update: 08-07-2014 1:01

Molenaar voelde zich bij strijd in Ajax- ledenraad geïntimideerd

Amsterdam

(Elf Voetbal) Keje Molenaar heeft het gevoel dat de beleidsbepalers bij Ajax hem de afgelopen periode probeerden te intimideren.

"Van voorzitter Uri Coronel mogen wij dit geen overwinning noemen, maar ik heb het door de opstelling van de huidige beleidsbepalers richting ons wel ervaren als een strijd."

"Daarbij voelde ik soms zelfs een vorm van intimidatie. Daarom spreek ik van een eclatante overwinning van de Cruijff-beweging", vertelde Molenaar na de machtsverschuiving in de ledenraad van de Amsterdammers. Dinsdagavond werden liefst zeven van de acht beschikbare plaatsen in de ledenraad ingenomen door zogenaamde Cruijff-adepten, onder wie ook Molenaar.

De voormalig verdediger, die ook nog voor Feyenoord speelde, vervolgt in De Telegraaf: "Sommige Ajax-leden kwamen zelfs naar me toe om te vertellen dat 'we' geschiedenis hadden geschreven. Ik moet ook eerlijk toegeven dat zeven van de acht beschikbare plaatsen ook mijn stoutste dromen overtroffen."

In een eerste reactie liet ook Johan Cruijff in het dagblad weten niet op de uitslag van dinsdag te hebben gerekend. "Ik was verrast dat er zeven oud-spelers in de ledenraad zijn gekomen. Er gaat nu een frisse voetbalwind waaien bij Ajax. Dit was het mooie bewijs dat, als puntje bij paaltje komt, voetballers altijd bereid zijn om te helpen."

Het bestuur, de raad van commissarissen en de directie van Ajax mogen voorlopig blijven zitten. "We gaan in januari tijdens de eerste vergadering met de voltallige ledenraad om de tafel zitten en de situatie bespreken", vertelde Molenaar. "Allereerst zal er een nieuwe voorzitter moeten komen, omdat de herkiesbare Arend de Roever buiten de boot viel." Molenaar weigert vooralsnog een voorschot te nemen op toekomstbespiegelingen, dat de nieuwe ledenraad als grootaandeelhouder van Ajax (73 procent) in één klap schoon schip zal maken op De Toekomst en in de ArenA. Toch verwacht een groot deel van de kiezers afgelopen dinsdag wel dat de ledenraad zaken aanpakt. Vooral het functioneren van de directie bleek in de vergadering een bron van ergernis.

"Wat wij verder bespreekbaar willen maken, is een ledenraad van elf mensen in plaats van 24 om zo de slagkracht te vergroten", lichtte Molenaar een tipje van de sluier op. "Ook het erelid Michael van Praag pleitte daarvoor, omdat zo'n ledenraad gemakkelijker te leiden is en je een duidelijkere koers kan varen. We denken aan een elftal specialisten vanuit de vereniging op onder meer voetbaltechnisch, organisatorisch, commercieel, financieel, juridisch en topvoetbalgebied. Ajax-leden kunnen zich daarvoor beschikbaar stellen en vervolgens gekozen worden door de ledenvergadering. Verder is het de bedoeling om vanuit de vereniging Ajax het bestuur en de raad van commissarissen strakker en directer te controleren, en zo indirect ook dichter op de directie te zitten."

De komst van Molenaar & co betekent dat nu dertien van de 24 leden Cruijff-adepten zijn. Een meerderheid waarmee het bestuur van de vereniging, tevens de meerderheid van de commissarissen in de NV Ajax, kan worden weggestuurd. Een nieuwe raad van commissarissen zou vervolgens de directie kunnen vervangen. "Toekomstmuziek en ik weet niet of dat scenario zich zo gaat afspelen", aldus Molenaar.

Molenaar benadrukte nogmaals dat zij het rapport Coronel 'De weg naar winst' een prima leidraad vinden voor de toekomst van Ajax. "Wij willen ook de voetbalvisie, waar Ajax voor staat, eens goed formuleren en op papier zetten. Dat moet de basis worden en daarop dienen we beleid te maken. Als het rapport daarin onvoldoende voorziet, kunnen we het met onze knowhow aanvullen. Hierbij zie ik een belangrijke taak weggelegd voor Cruijff."
Categorie:
Tag(s):