zaterdag, 11. september 2010 - 10:59

Monumentendag 2010 toont de smaak van de 19e eeuw

Tijdens de Open Monumentendag, in het weekend van 11 en 12 september, zijn in circa 350 gemeenten in Nederland tussen de 3.000 en 4.000 monumenten gratis toegankelijk voor publiek.

Met het thema De smaak van de 19e eeuw is er aandacht voor de talloze en vaak fraaie – in neostijl opgetrokken - bouwwerken uit deze eeuw. Een eeuw die stormachtige ontwikkelingen doormaakte, zowel op het gebied van industrie als sociaal-maatschappelijk. Mede hierdoor is er tijdens de 19e eeuw een grote verscheidenheid aan gebouwen verrezen. Die verscheidenheid zal kenmerkend zijn voor de Open Monumentendag van dit jaar.

Gebouwen en neostijlen
Er zal aandacht zijn voor industriële gebouwen, scholen, universiteitsgebouwen, kerken, musea, sociëteiten, parken, begraafplaatsen, woonhuizen, stationsgebouwen en kastelen. Om er een paar te noemen. Veelal uitgevoerd in neostijlen: neoclassicisme, neogotiek, neorenaissance; eerdere bouwstijlen in een negentiende-eeuwse jas. Over neostijlen werd veel gediscussieerd, en lange tijd was de waardering ervoor gering. Een kwestie van smaak, zo blijkt, want de laatste twintig jaar blijkt de waardering voor de 19e eeuw toegenomen.

Publicatie
Over de 19e eeuw heeft de Stichting Open Monumentendag onlangs een boekje uitgebracht met de gelijknamige titel 'De smaak van de 19e eeuw', geschreven door Annet Pasveer. Op allerlei gebied wordt de ontwikkeling van de 19e eeuw geschetst en wordt een overzicht en beschrijving gegeven van de verschillende bouwwerken uit deze periode.

De Open Monumentendag, het moment dat in het hele land duizenden monumentale gebouwen gratis worden opengesteld voor het publiek, met tal van activiteiten, wordt in 2010 voor de vierentwintigste keer georganiseerd.
Provincie:
Tag(s):