zondag, 7. februari 2010 - 18:39

Moreno kopt AZ naar gestolen overwinning in De Kuip

Rotterdam

(ELF Voetbal) Feyenoord de kansen, AZ de punten. De Alkmaarders mochten na een tweede helft vol Rotterdamse mogelijkheden blij zijn met een gelijkspel, totdat Hector Moreno drie minuten voor tijd zomaar de winnende 1-2 achter Rob van Dijk kopte.

Zo kwam er een spectaculair einde aan een wedstrijd, die in het eerste half uur maar niet wilde loskomen. Pas toen er een doelpunt viel, werd het leuk in de Kuip. In de 28ste minuut sprong Niklas Moisander bij een corner het hoogst van iedereen en legde de bal met zijn hoofd bij de tweede paal, waar Mounir El Hamdaoui klaar stond om zijn eerste competitietreffer sinds 25 oktober te maken. Tot dat moment was het vooral een schaakspel, waarin beide ploegen weinig risico durfden te nemen.

Vooral Feyenoord leek wakker te schrikken van de plotselinge achterstand en via Jonathan de Guzman en Jon Dahl Tomasson creëerde de ploeg wat kleine kansjes. De Guzman, die door de schorsing van Denny Landzaat weer eens in de basis stond, was ook de hoofdrolspeler bij de gelijkmaker. De geboren Canadees wilde een combinatie aangaan met Tomasson, maar zag tot zijn verbazing dat Pontus Wernbloom de bal pardoes achter zijn eigen doelman Sergio Romero schoot: 1-1.

De plotselinge gelijkmaker gaf Feyenoord het vertrouwen terug, zo bleek bij het begin van de tweede helft. De mannen van Mario Been zetten AZ onder druk en werden gevaarlijk via De Guzman, Leroy Fer en Georginio Wijnaldum, maar kwamen niet tot scoren. Tomasson was twintig minuten voor tijd nog het dichtst bij de voorsprong, maar zijn bekeken lob werd door Romero met behulp van de lat over het doel gewerkt.

AZ kwam in de tweede helft slechts bij vlagen onder de druk van de thuisploeg uit, maar werden daarbij wel gevaarlijk. Het is dat Tim de Cler een inzet van El Hamdaoui van de lijn gleed, anders was het zomaar 1-2 geweest. Nadat Feyenoord via Tomasson weer twee keer gevaarlijk was geweest - maar niet scoorde - en Diego Biseswar geen penalty kreeg na een vermeende overtreding van Moisander, leek de wedstrijd in een gelijkspel te eindigen. Leek, want drie minuten voor tijd stalen de Alkmaarders alsnog de overwinning in de Kuip. Hector Moreno ontsnapte bij een corner van Stijn Schaars aan de aandacht van de Feyenoord-defensie en bezorgde AZ zo drie belangrijke punten in de jacht op nummer vijf Heracles Almelo.