maandag, 22. november 2010 - 14:03

NAVO Mijnenjagers ruimen bommen op Noordzee

Den Haag

De komende twee weken opereert voor de Nederlandse en Belgische kust het permanente NAVO scheepsverband. 'Dit NAVO Flottielje mijnenjagers Standing NATO Mine Countermeasure Group 1 is gespecialiseerd in het zoeken naar en onschadelijk maken van explosieven onder water', meldt het ministerie van Defensie maandag.

De mijnenjagers ruimen de explosieven in de Noordzee op, sinds jaar en dag belangrijk werk voor mijnenjagers van de NAVO landen.

Toen op 6 april 2005 bij een ongeval met een explosief drie vissers het leven verloren, zijn er tussen de Koninklijke marine, Kustwacht en de Visserij afspraken gemaakt: wanneer een vissersschip een bom of mijn aantreft, meldt het dit aan de Kustwacht en gaat de marine er met een mijnenjager naar toe om de bom onschadelijk te maken.

Een taak die het NAVO verband tijdelijk ondersteunt. Naast de ongeruimde explosieven op het Nederlands plat, liggen er ook nog een aantal door de visserij gemelde explosieven op het Engels plat. Ook deze worden met vereende krachten zoveel mogelijk onschadelijk gemaakt. Hierdoor wordt de Noordzee weer een stuk veiliger voor het scheepsverkeer.

Het scheepsverband bestaat momenteel uit het stafschip ORP Czernicki (Polen), mijnenjager Hr.Ms. Zierikzee (Nederland), HMS Penzance (Groot-Brittannië), FGS Rottweil (Duitsland), HNOMS Hinnoey (Noorwegen) en BNS Crocus (België). Dit scheepsverband staat onder leiding van de Poolse Commander Krzysztof Jan Rybak. De schepen hebben hun procedures, operaties en expertise op elkaar afgestemd.
Provincie:
Tag(s):