maandag, 25. oktober 2010 - 14:47

NAVO vlootverband bindt strijd aan met terrorisme

Den Haag

De Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) bindt vanaf afgelopen zaterdag de maritieme strijd aan met het terrorisme. ‘De komende zes weken neemt het NAVO vlootverband op de Middellandse Zee deel aan operatie Active Endeavour’, meldt het ministerie van Defensie maandag.

Het multinationale vlootverband SNMG2 vormt de maritieme component van de snelle reactie macht van de NAVO, de NATO Response Force. Deze permanent parate eenheid stelt het bondgenootschap in staat om snel en flexibel te reageren op veiligheidssituaties.

Het vlootverband bestaat momenteel uit zeven schepen, waaronder het Nederlandse Luchtverdedigings- en Commandofregat Hr.Ms. De Zeven Provinciën. Het vlootverband staat onder bevel van de Nederlandse commandeur Michiel Hijmans.

Noodzaak
“De terreur dreiging en reiswaarschuwingen die recentelijk zijn afgegeven voor Europa laten eens te meer zien dat operaties als Active Endeavour nog steeds noodzakelijk zijn”, aldus Hijmans. “De Middellandse zee is een groot gebied waar enorm veel scheepsbewegingen zijn. Maritieme presentie en patrouilles bemoeilijken illegale transporten van mensen en middelen in dit gebied.”

Active Endeavour
Active Endeavour is een artikel-5 operatie van de NAVO. Deze startte in 2001 als inlichtingenoperatie in het oostelijk bekken van de Middellandse Zee. In 2004 breidde de NAVO het operatiegebied en het mandaat uit. Sindsdien richt de operatie zich op het afschrikken en verstoren van terroristische activiteiten, het controleren van knelpunten én het escorteren van eenheden door de Straat van Gibraltar.

Hierbij ligt grote nadruk op het verzamelen en analyseren van inlichtingen. Tijdens de uitvoering maritieme operaties wordt het vlootverband ondersteund door maritieme patrouillevliegtuigen, helikopters, mijnenbestrijdingvaartuigen, een onderzeeboot en een Airborne Warning and Control System (AWACS).

Aansluitend aan Active Endeavour vertrekt SNMG2 richting de Hoorn van Afrika voor deelname aan operatie Ocean Shield. Deze maritieme NAVO missie richt zich primair op het terugdringen van piraterij in de Golf van Aden en het Somalisch bassin.
Provincie:
Tag(s):