zaterdag, 20. november 2010 - 12:35

Nederland had plannen voor invasie Suriname

Nederland werkte eind 1986 aan een gedetailleerd plan om legerleider Desi Bouterse af te zetten en op te pakken. Dit bevestigt toenmalig premier Ruud Lubbers zaterdag in de Volkskrant.

Bij de invasie zouden 850 mariniers en 16 helikopters worden ingezet. Amerika zou de marineschepen, vliegtuigen en helikopters leveren om een invasie van Suriname te steunen.

Dit alles naar aanleiding van een verzoek van drie leden van de toenmalige Surinaamse regering om Parimaribo te 'verlossen' van Bouterse.

Bij de invasie zou onder meer luchthaven Zanderij worden ingenomen.
De plannen voor een invasie werden in 1987 geschrapt. Nederland vond het risico op slachtoffers onder mariniers en Nederlandse burgers in Suriname te groot.

Geluiden over een mogelijk invasie in Suriname zingen al jaren rond. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) zei in 2007 in antwoord op Kamervragen van de SP dat destijds gewerkt werd aan evacuatie van Nederlanders uit Suriname.

Maar hij vertelde er niet bij dat de aanhouding van Bouterse - huidig president van Suriname-, een wezenlijk onderdeel van de plannen was.
Provincie:
Tag(s):