woensdag, 17. februari 2010 - 20:13

Nederland niet klaar voor huwelijk Amalia en een Mohammed

Diemen

Ruim viervijfde (83%) van de Nederlanders denkt dat Nederland over 25 jaar niet klaar is voor een huwelijk van kroonprinses Amalia met een Mohammed. Bijna de helft (49%) verwacht zelfs ernstige protesten als de troonopvolgster kiest voor een huwelijkspartner van Turkse of Marokkaanse komaf.

Dat blijkt uit representatief onderzoek van Tangram Onderzoek in Zeist onder 500 Nederlanders in opdracht van Multiculturele Televisie Nederland (MTNL).

Van de ondervraagden denkt slechts 17% dat Nederland het gewoon vindt als Amalia met een man van Turkse of Marokkaanse afkomst trouwt. Een partner van Surinaamse afkomst ligt iets beter: 26% denkt dat Nederland dat in 2035 wel ziet zitten.

Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan heeft MTNL de vraag naar acceptatie van een allochtone prins-gemaal gesteld, op zoek naar hoe Nederlanders werkelijk aankijken tegen de ontwikkeling van de multiculturele samenleving.

De neutrale vraag hoe het in 2035 is gesteld met de nu veel besproken multiculturele samenleving, wordt positiever beantwoord: De helft van de ondervraagden denkt dat we over 25 jaar 'helemaal gewend zijn' en 'geen onderscheid meer maken tussen zwart en wit'. Allochtone Nederlanders zijn iets optimistischer dan hun autochtone landgenoten.

'Nederland heeft Duitse en Argentijnse Oranje-partners al lang omarmt, maar kan zich niet voorstellen dat Amalia trouwt met een Nederlander met een Turkse of Marokkaanse achtergrond. Dat geeft aan dat acceptatie en integratie nog lang niet zijn bereikt.'
Categorie:
Tag(s):