maandag, 27. september 2010 - 11:26

Nederland op twee na grootste betaler aan EU

Uit vertrouwelijke cijfers van de Europese Commissie, die dinsdag worden gepubliceerd, blijkt dat Nederland nog altijd één van de grootste netto-betalers aan EU is. Dit meldt de Volkskrant maandag.

Ondanks het feit dat Nederland in 2005 een miljard euro korting kreeg, stond Nederland vorig jaar in de top drie. De verwachting was dat Nederland door deze korting in de middenmoot terecht zou komen, maar Nederland bleef hoog op de lijst van EU-betalers staan. Alleen Denemarken en België betalen meer.

In de cijfers zijn de douaneheffingen die Nederland aan de EU moet afdragen niet meegerekend. Zouden deze douaneheffingen wel worden meegerekend dan zou Nederland onder meer door de Rotterdamse Haven de lijst van grote-betalers met stip aanvoeren, zo schrijft de krant.

Zowel Denemarken als Nederland zijn per saldo 0,36 procent van hun inkomen kwijt aan de Unie. Voor Nederland is dat iets meer dan 2 miljard euro. Alleen België betaalt percentueel meer aan de EU, maar daar wordt het financiële voordeel dat België heeft doordat de EU grotendeels in Brussel is gevestigd niet bij gerekend. Het levert België ongeveer 2,5 miljard euro op.

In 2012 wordt weer vastgelegd hoeveel de EU-landen moeten afdragen aan de unie. Bij de laatste onderhandelingen in 2005 kreeg Nederland 1 miljard euro korting.
Provincie:
Tag(s):