maandag, 20. september 2010 - 10:37

Nederland sluit verdrag met Marokko

Den Haag

Maandag heeft minister Hirsch Ballin van Justitie tijdens een bezoek aan zijn Marokkaanse ambtgenoot Naciri van Justitie een rechtshulpverdrag tussen Nederland en Marokko getekend.

Door dit verdrag zal het gemakkelijker worden voor het Openbaar Ministerie en de rechter-commissarissen van beide landen om elkaar te helpen bij de opsporing en de vervolging van concrete strafzaken.

Het verdrag heeft tot doel de mogelijkheden van strafrechtelijke samenwerking tussen Marokko en Nederland uit te breiden. Minister Hirsch Ballin sprak tijdens een bezoek in mei vorig jaar met Minister Naciri af om dit verdrag tot stand te brengen. De onderhandelingen zijn in deze zomer afgerond. Minister Hirsch Ballin liet daarop aan de Tweede Kamer weten dat het bilaterale rechtshulpverdrag binnen afzienbare tijd kon worden getekend.

Nederland en Marokko vragen elkaar al langer om hulp bij de opsporing en vervolging in strafzaken. Jaarlijks gaat het om enkele honderden verzoeken. Het gaat hierbij om drugshandel, witwassen, geweldsdelicten en terrorisme. Ook worden over en weer verzoeken gedaan tot overdracht van strafvervolging.
Provincie:
Tag(s):