dinsdag, 21. december 2010 - 22:16

Nederlandse marine naar Ivoorkust

Den Haag

Op verzoek van de Franse regering wordt het bevoorradingsschip Hr. Ms. Amsterdam bij Ivoorkust ingezet. Frankrijk coördineert eventueel optreden voor de veiligheid van burgers van EU-lidstaten in het onrustige Ivoorkust en heeft Nederland vanuit die rol om maritieme steun gevraagd. De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie hebben hiermee ingestemd.

De Amsterdam wordt gedurende een korte overbruggingsperiode ingezet voor het bevoorraden van Franse marineschepen. Indien nodig kan het schip ook veiligheidsoperaties ondersteunen. Vanwege de gespannen situatie in Ivoorkust, ontstaan door een betwiste verkiezingsuitslag, wordt voor de veiligheid van Europese burgers ter plaatse een aantal voorbereidingen getroffen.

In Ivoorkust verblijven nu nog 32 Nederlanders. Sinds Buitenlandse Zaken adviseerde te vertrekken, hebben 18 Nederlanders het land verlaten. Vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade in Ghana zijn in de Ivoriaanse havenstad Abidjan om Nederlanders consulaire bijstand te bieden. Nederland heeft geen ambassade in Ivoorkust.
Provincie:
Tag(s):