maandag, 26. juli 2010 - 10:18

Nederlandse politieopleiders Tarin Kowt dragen taken over

Den Haag

Met de overhandiging van een AK-47, het standaardwapen van de Afghaanse politie, heeft de kapitein Evert Jan Kieft het commando over het Police Mentoring Team (PMT) in Tarin Kowt eergisteren overgedragen aan zijn Amerikaanse opvolger. De PMT’s zijn verantwoordelijk voor de opbouw en opleiding van het Afghaanse politieapparaat.

De laatste Nederlandse lichting heeft 4 maanden gewerkt aan de verdere professionalisering van de Afghan National Police (ANP). Het PMT besteedde, naast de normale politievaardigheden, bijzondere aandacht aan het contact tussen de ANP en de lokale bevolking. Voorheen hadden de burgers weinig vertrouwen in de politie terwijl die voor succesvol optreden afhankelijk zijn van informatie van burgers.

Opwaarts

De verbeterde relatie tussen burgers en politie heeft duidelijk haar vruchten afgeworpen. De ANP weet bijvoorbeeld steeds meer bermbommen te vinden en hier adequaat op te reageren. Dit voorkomt leed onder de burgerbevolking van Uruzgan en zorgt voor een positieve spiraal.

Humor

Tot de gewone politievaardigheden die het PMT de Afghanen heeft bijgebracht, behoort het gebruik van de door Nederland geschonken radio’s. De verschillende politieposten kunnen nu met elkaar communiceren, wat de inzet sterk verbetert. Johan Verboom, de Plaatsvervangend Civiel Vertegenwoordiger, over de inzet van het Nederlandse PMT: “ik heb met eigen ogen gezien dat jullie samenwerking met de Afghanen gestoeld was op respect en een gezonde dosis humor”.


Vertrekkend commandant Evert Jan Kieft: “We hebben gezien dat onze Amerikaanse opvolgers graag aan hun taak willen beginnen en ik heb er alle vertrouwen in dat zij verder gaan waar wij gebleven zijn.” De regio Tarin Kowt is de laatste waar het PMT is overgedragen. Eerder gebeurde dit al in Chora en Deh Rawod.
Provincie:
Tag(s):