donderdag, 16. december 2010 - 15:54

Nieuwe camera's voor politie Zeist

Zeist

De politie kreeg donderdagmiddag 16 december vijf nieuwe helmcamera’s en een nieuwe “clip-camera” officieel uitgereikt door de burgemeester van Zeist. De gemeente stelt de camera’s beschikbaar aan de politie.

Niet aleen de agenten van het biketeam Zeist zijn straks uitgerust met de nieuwe helmcamera’s, maar ook de motorrijders en de reguliere politieagenten maken hier gebruik van. De clipcamera is een camera die op de borst van de politieagent kan worden gedragen. Deze camera heeft dezelfde eigenschappen als de camera die de bikers en motorrijders gebruiken. Dit maakt het mogelijk om ook te profiteren van de voordelen van de camera tijdens de politiewerkzaamheden vanuit de dienstauto.

In december 2008 kregen de agenten van het biketeam in Zeist voor het eerst de helmcamera’s. Deze worden 16 december vervangen door vijf nieuwe. De bikers, motorrijders en reguliere politieagenten dragen de camera zichtbaar op de helm of borst de camera neemt exact op wat de agent zelf ziet en hoort. Het is als het ware het ‘derde oog’.

De camera staat niet continu aan, maar wordt alleen worden ingezet wanneer sprake is van een misdrijf, overtreding en/of verdachte situatie. Een groot voordeel hiervan is dat de politie meer bewijsmateriaal kan verzamelen. Vooral bij vechtpartijen en rellen, arrestaties en onoverzichtelijke situaties kan beeldmateriaal achteraf handig zijn voor de bewijsvoering aan de rechter. Daarnaast wordt door het gebruik van de camera het opmaken van een proces-verbaal vereenvoudigd en om de sfeer tijdens een incident goed weer te kunnen geven.
Provincie:
Tag(s):