zaterdag, 30. oktober 2010 - 19:40

'Nieuwe tunnels niet brandveilig'

Hilversum

Nieuwe tunnels die nu worden gebouwd zijn niet brandveilig genoeg. Dat zeggen burgemeesters, brandweercommandanten en de voorzitter van de Commissie voor Tunnelveiligheid.

Ze vinden dat alle nieuwe tunnels, net als in andere Europese landen, sprinklerinstallatie moeten krijgen. Rijkswaterstaat, die verantwoordelijk is voor de bouw van tunnels, vindt die sprinklerinstallaties onnodig.

Burgemeester van Schiedam, Wilma Verver-Aartsen, vindt dat de nog nieuw te bouwen tunnel van de verlening van de A4 met een sprinklerinstallatie wordt uitgerust. Zo niet, dan ook geen verkeer door de tunnel, aldus de burgemeester tegenover RTL. De komende jaren worden verschillende tunnels gebouwd of gerenoveerd. Vooralsnog zonder zo'n sprinklersysteem.

Burgemeesters van andere gemeenten dreigen eveneens tunnels te sluiten wanneer Rijkswaterstaat geen sprinklers installeert.

Donderdag vindt een burgemeestersconferentie plaats om het probleem van tunnelveiligheid te bespreken. Burgemeesters hopen dan gezamenlijk een vuist te kunnen maken tegen Rijkswaterstaat.

Bij een brand in een tunnel kunnen brandweerlieden vaak een tunnel niet in vanwege een te hoge temperatuur. De nieuwste sprinklerinstallaties kunnen een temperatuur laag houden ten tijde van een grote brand. Brandweer is daardoor beter in staat een brand te blussen en mensen te redden.
Provincie:
Tag(s):