donderdag, 18. november 2010 - 21:44

Nieuwveense Landen in Meppel is icoonproject

Meppel

Nieuwveense Landen in Meppel is op het Klimaatcongres 2010 gepresenteerd als icoonproject door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Meppel is geselecteerd vanwege haar hoge energieambitie op het terrein van gebiedsgericht energiebeleid. Het is een mijlpaal in de ontwikkeling van de nieuw te bouwen woonwijk die ‘aangenaam duurzaam’ en energieleverend wordt. Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu benadrukte dat Nieuwveense Landen een goed voorbeeld is in Nederland voor gebiedsgerichte duurzame ontwikkeling.

Op 17 november organiseerde Agentschap NL het ‘Klimaatcongres 2010’ in DeFabrique in Utrecht. Een dag vol informatie, interactie en inspiratie over klimaat en duurzaamheid. Centraal thema tijdens deze dag was: ‘Lokaal samenwerken rond de uitvoering van klimaatbeleid’. Gemeente Meppel heeft Nieuwveense Landen gepresenteerd tijdens het congres. De ambities en uitgangspunten van Nieuwveense Landen sluiten naadloos aan op het thema. Mede hierdoor is Meppel uitgenodigd als voorbeeld van de ontwikkeling van een aangenaam duurzame wijk. Tijdens de presentatie is ingegaan op de inrichting van de woonwijk en de (duurzame) maatregelen die genomen worden.

Icoonproject
Het project Nieuwveense Landen is samen met projecten in Almere, Amsterdam, Rotterdam en Zutphen, gepresenteerd als icoonproject op het terrein van gebiedsgericht energiebeleid. Dit houdt in dat Nieuwveense Landen als voorbeeld wordt gesteld voor andere duurzame initiatieven. Ministerie van I&M volgt Meppel op de voet en biedt ondersteuning en kennis waar nodig. Tegelijkertijd leert I&M van voorbeelden uit de praktijk en kan dit vertalen naar beleid. Het ministerie prijst Meppel voor de aanpak en de ambities.

Nieuwveense Landen onderscheidt zich door op een unieke plek, midden in het groen en toch dicht bij de stad een klimaatvriendelijke wijk te realiseren. Uitgangspunten zijn: aangenaam duurzaam en het benutten van lokale kansen. Met succesfactoren als een duidelijke visie, verschillende lokale partijen in een vroeg stadium betrekken bij de ontwikkeling en bestaande technieken slim combineren is Nieuwveense Landen een voorbeeld op het gebied van duurzaamheid.
Wethouder Ton Dohle: “Met Nieuwveense Landen zijn we gestart met een heldere visie op de duurzaamheid. Hierdoor was het vertrekpunt voor iedereen duidelijk. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een mix van bestaande en bewezen technieken, die samen zorgen voor een betrouwbaar systeem. Met de juiste mensen op de juiste plek hebben we met veel enthousiasme vooruitgang geboekt. Dat we één van de incoonprojecten van het ministerie zijn is een bevestiging dat we goed bezig zijn. Dat werkt enorm motiverend.”
Provincie:
Tag(s):