maandag, 25. oktober 2010 - 19:50

Nijmeegs Mariënburgkwartier viert feest

Nijmegen

Het Mariënburgkwartier in de Nijmeegse binnenstad bestaat dit jaar tien jaar. De winkeliers in de Marikenstraat, Arthouse LUX, het Regionaal Archief, Bibliotheek De Mariënburg en de gemeente vieren dit gezamenlijk op 6 en 7 november.

Het jublieumweekend kent een feestelijk programma vol film, poëzie, muziek, theater, exposities en prijzen. Hoofdgast van de viering is filmacteur Rutger Hauer, die aanwezig zal zijn bij een tweedaags retrospectief van zijn hele oeuvre in LUX.

Het retrospectief blikt terug en vooruit op het werk van Rutger Hauer. Gedurende het jubileumweekend zullen in LUX gratis toegankelijke (korte) films, documentaires en televisieprogramma’s van de internationaal gevierde filmacteur worden vertoond. Daarnaast zal Rutger Hauer onder meer masterclasses acteurregie geven en het Nijmeegse Gouden Boek signeren. Verder zijn er in LUX muzikale optredens en een dansfeest op zaterdagavond.

Ook de Marikenstraat, het Regionaal Archief en de bibliotheek staan in het teken van het 10-jarig bestaan. Het publiek kan zich vermaken met chocolade traktaties en optredens van onder meer de 3J’s in de Marikenstraat of het marionettentheater in het Regionaal Archief, met een voordracht van architect Jos van Eldonk over het Mariënburgkwartier en Plein ’44 of een poëzievoordracht in de bibliotheek. Het hele tweedaagse programma is vanaf 24 oktober te vinden op www.nijmegen.nl/10jaar.

Met het Mariënburgproject kreeg de Nijmeegse binnenstad 10 jaar geleden een nieuw stuk stadshart en een nieuwe looproute door het centrum. Het project, waarvan het Masterplan werd gemaakt door Sjoerd Soeters, bestond uit een geheel nieuwe winkelstraat (Marikenstraat), 74 appartementen, kantoorruimten en een cultureel kwartier. Het culturele kwartier is ontworpen door Jos van Eldonk en concentreert zich rondom de Mariënburgkapel.
Provincie:
Tag(s):