maandag, 1. november 2010 - 8:33

NMa verdenkt banken van prijsafspraken hypotheekmarges

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verdenkt banken van onderlinge afspraken om de hypotheekmarges kunstmatig hoog te houden. Dat schrijft De Telegraaf maandag.

Maandag wordt een eerste onderzoek gepresenteerd en de NMa heeft volgens de krant voldoende aanknopingspunten om de banken in ons land flink aan de tand te gaan voelen.

Zo blijkt onder andere uit dit eerste onderzoek dat de kosten die de banken klanten in rekening brengen in het laatste anderhalf jaar fors zijn gestegen, ook in vergelijking met het buitenland. Volgens de NMa kan dat duiden op een gebrek aan marktwerking.

De Nederlandse hypotheekmarkt is voor zo'n 75 procent in handen van de vier grootste banken. Behalve de hogere kosten die banken in rekening brengen voor het afsluiten van een hypotheek is er in ons land ook sprake van een hogere hypotheekrente ten opzichte van de ons omringende landen.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) had om die reden al eerder aangedrongen op een onderzoek. VEH zegt dat banken door de lage rente goedkoop geld kunnen lenen, maar dat voordeel niet doorberekenen aan hun klanten.
Provincie:
Tag(s):