donderdag, 23. december 2010 - 9:37

Noodverordening voor daklozen in Maastricht

Maastricht

Gezien de extreme kou van de laatste dagen en het feit dat de weersverwachtingen voor de komende periode ook niet al te positief is, heeft burgemeester Onno Hoes van Maastricht een noodverordening afgekondigd.

Hiermee kunnen binnen de gemeente Maastricht personen van straat worden gehaald en over worden gebracht naar een opvanglocatie. De noodverordening is woensdagavond om 21.00 uur ingegaan. Het is dan niet toegestaan om de nacht (tussen 21.00 en 07.00 uur) in de buitenlucht door te brengen.

De gemeente Maastricht ziet het als haar taak om kwetsbare burgers te beschermen tegen deze extreme weersituatie als zij hier zelf niet, of onvoldoende toe in staat zijn. Door onvoldoende bescherming tegen de kou bestaat een kans op onderkoeling en gezondheidsproblemen, mogelijk zelfs met dodelijke afloop. 


Op dit moment zijn er extra opvangplaatsen in Maastricht voor mensen die normaal gesproken op straat leven, maar nu om diverse redenen aangewezen zijn op extra hulpverlening. De noodverordening kan de handhavers van de gemeente, de politie en GGD helpen om de mensen over de drempel te krijgen, wanneer zij mensen op straat aantreffen. Het overgrote deel van de daklozen gaat overigens vrijwillig mee naar de nachtopvang. De verordening zal alleen als uiterste middel worden ingezet voor een zeer kleine groep mensen die geen gebruik van de nachtopvang wil maken.
Provincie:
Tag(s):