maandag, 23. augustus 2010 - 19:27 Update: 08-07-2014 0:28

Normaal pakt maximaal uit

Beekbergen

Ze staan aan de vooravond van hun grote verjaardagsfeest. De Achterhoekse rocktrots Normaal viert dit jaar immers het 35-jarig bestaan. En daarvoor pakken ze maximaal uit met hun jubileumtour ‘Normaximaal’. Ben Jolink en zijn mannen doen vrijdag 27 augustus Beekbergen aan.

Eind september wordt dat jubileum gevierd met een groots opgezet spektakel in Hummelo, geboortegrond van Ben Jolink. Maar eerst strijkt de Normaal-karavaan in Beekbergen neer. ,,En we hebben er oerend veel zin in”, zegt Jolink.

Ze worden al drieënhalf decennia geassocieerd met Gelderland in het algemeen en de Achterhoek in het bijzonder. De Achterhoekers zetten destijds de nederpop volledig op z’n kop. Volgens de overlevering ging er een siddering door het publiek toen Jolink op Hemelvaartsdag 1975 zijn teksten in het Achterhoeks dialect het openluchttheater van Lochem in slingerde.

Sindsdien is Normaal een fenomeen. Ter gelegenheid van die 35e verjaardag zag dit voorjaar het boek ‘Ik zeg oeh…! 35 jaar deurdonderen’ het levenslicht. Hierin ruim aandacht voor de bloemrijke historie van de band, rijkelijk geïllustreerd met honderden foto’s: de rellen en stunts, de buitenlandse reizen, de ongelukken van Jolink.

Maar ook wordt uitvoerig ingegaan op de betekenis van de band voor de nederpop. Zo vertelt prof.dr. Tom ter Bogt, hoogleraar populaire muziek aan de Universiteit van Utrecht, over de cultuurhistorische waarde van Normaal. Cabaretier Herman Finkers, fan van het eerste uur, doet uit de doeken dat de band een prominente rol heeft gespeeld bij de emancipatie van het platteland.
Hoe lang ze nog door zullen gaan, staat in de sterren, maar Normaal heeft hoe dan ook historie geschreven. Ze zijn immers onmiskenbaar de band die de dialectrock introduceerde. Waarna later nog vele bands volgden. Ben Jolink in ‘Ik zeg oeh…!’: ,,Dialect, dat was tot dan toe de accordeon met Driekusman en klumpkes klepperen. Wij waren echter een op blues georiënteerde rockband die in het Achterhoeks zong.”

Voor meer informatie: www.normaal.nl <http://www.normaal.nl>
Categorie:
Tag(s):