dinsdag, 23. maart 2010 - 13:59

Nuon bouwt noodvoorziening stroom “black-start”

Utrecht

TenneT selecteert Nuon voor “black-start” faciliteit
TenneT en Nuon hebben een overeenkomst gesloten voor de bouw van een “black-start” faciliteit in Utrecht.

De faciliteit zorgt ervoor dat het hoogspanningsnet weer snel onder spanning komt na een eventuele black-out situatie waarbij heel Nederland geen stroom heeft.

De faciliteit zorgt dus voor een verdere vergroting van de leveringszekerheid in Nederland. Nuon gaat deze faciliteit bouwen bij de bestaande centrales in Utrecht, Lage Weide en Merwedekanaal.

Leveringszekerheid

Zo’n black-out situatie is zeer onwaarschijnlijk, omdat de netten van TenneT redundant zijn uitgevoerd en in zeer goede staat verkeren. Toch wil TenneT voorbereid zijn op een dergelijke situatie. Daarom werd een tender uitgeschreven voor de bouw van een black-start faciliteit. Op basis van prijs en de zekerheid van tijdige levering werd voor Nuon gekozen. De faciliteit wordt gebouwd in aanvulling op de twee bestaande faciliteiten: één in het noorden en één in het zuiden.

Black out

De black-start faciliteit is nodig om het net weer onder spanning te spaning te brengen na een black-out situatie. De elektriciteitscentrales zullen hiervoor opnieuw moeten worden opgestart. Deze centrales starten normaal gesproken op met behulp van elektriciteit en spanning van het net. De nieuwe black-start faciliteit maakt het mogelijk dat de centrales van Nuon kunnen opstarten zonder dat het net onder spanning staat.

.De black-start faciliteit bestaat uit een dieselnoodstroomaggregaat en een gasturbinegenerator. Het dieselnoodstroomaggregaat wordt bij een black-start als eerste gestart. Dit aggregaat start een gasturbinegenerator, die het deel van het elektriciteitsnet onder spanning brengt waarop de centrales zijn aangesloten. Hierna kunnen productie-eenheden van deze centrales 'normaal' opstarten en elektriciteit leveren. Met behulp van deze centrales wordt vervolgens een groter deel van het net onder spanning gebracht, worden de andere productie-eenheden opgestart en zullen elektriciteitsafnemers worden bijgeschakeld. Op deze wijze wordt vervolgens heel Nederland weer van stroom voorzien.

In april beginnen de civiele werkzaamheden, waarna gestart kan worden met de bouw. De black-start faciliteit is naar verwachting eind 2010 gereed.
Provincie:
Tag(s):