maandag, 7. juni 2010 - 10:48 Update: 08-07-2014 1:04

NWO-Spinozapremie voor psychologe, astronoom, chemiscus en classica

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft zojuist de vier winnaars bekendgemaakt van de NWO-Spinozapremie 2010.

De winnaars zijn psychologe Naomi Ellemers, astronoom Marijn Franx, chemicus Piet Gros en classica Ineke Sluiter. Zij krijgen elk 2,5 miljoen euro te besteden aan onderzoek naar keuze. De premie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.

De Spinozapremie wordt toegekend aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. De wetenschappers ontvangen de prestigieuze premie voor hun voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek. De winnaars zijn internationaal vermaard en weten jonge onderzoekers te inspireren.

Prof. dr. N. (Naomi) Ellemers, hoogleraar Sociale psychologie van de organisatie aan de Universiteit Leiden. Ellemers combineert praktijkonderzoek met laboratoriumexperimenten. Ze beargumenteerde én toonde aan dat mensen zich vooral inzetten als ze zich moreel kunnen identificeren met hun groep of organisatie. En dus niet als ze meer kunnen verdienen of betere loopbaanvooruitzichten hebben.

Prof. dr. M. (Marijn) Franx, hoogleraar Astronomie aan de Universiteit Leiden. Franx onderzoekt de vorming en evolutie van sterrenstelsels. Franx is dé Nederlandse specialist van de Hubble-ruimtetelescoop. Hij ontdekte onder andere met zijn team dat het vroege heelal zeer veel oude sterrenstelsels bevat die wel tien keer zwaarder zijn dan de Melkweg, en vele malen kleiner. Recent brak hij nieuwe afstandsrecords met de Hubble.

Prof. dr. P. (Piet) Gros, hoogleraar Biomacromoleculaire kristallografie aan de Universiteit Utrecht. Gros bepaalde de 3D-structuur van het reusachtige C3-eiwit. De grootte van het eiwit maakte deze klus lastig en tijdrovend. Het onderzoek van Gros legt de basis voor medicijnontwikkeling op het gebied van reuma, lupus, sepsis, nierziekten en hart- en vaatziekten.

Prof. dr. I. (Ineke) Sluiter, hoogleraar Griekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden. Sluiter onderzoekt de antieke ideeën over taal en hun maatschappelijke impact, bijvoorbeeld in opvoeding en onderwijspraktijk. Ze vergelijkt normen en waarden van de oudheid met die van nu. Zij kijkt ook naar de rol van taal in de vorming van sociale identiteit.

Over de Spinozapremies

Het is het zestiende jaar dat de Spinozapremies worden toegekend. De eerste keer was in 1995. De toekenningen komen tot stand op voordracht. Personen die mogen voordragen zijn de rectores magnifici van de universiteiten en de voorzitters van de afdelingen Letterkunde en Natuurkunde van de KNAW, de adviesraden van de KNAW, de Netherlands Academy of Technology and Innovation, het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren en de NWO-gebiedsbesturen. De officiële uitreiking van het geld en het Spinozabeeldje volgt in het najaar.
Categorie:
Tag(s):