donderdag, 12. augustus 2010 - 9:22

OM eist 20 jaar cel en TBS voor moord op 8-jarige Jesse Dingemans

Arnhem

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag in hoger beroep 20 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist tegen de man die op 1 december 2006 op een basisschool in Hoogerheide een 8-jarig jongetje doodstak. Dit heeft het OM donderdagmiddag bekendgemaakt.

Het OM is van mening dat sprake is van moord nu verdachte opzettelijk en met voorbedachte raad heeft gehandeld. Ondanks dat geen recente psychiatrische rapportage voorhanden is omdat verdachte niet wilde meewerken aan enig onderzoek, is het OM van mening dat sprake is van een stoornis bij verdachte.

Het baseert zich hierbij op een oudere rapportage van een psycholoog uit een andere strafzaak en onder andere de gruwelijkheid van de zaak in Hoogerheide. Dat is de reden dat naast gevangenisstraf ook TBS met dwangverpleging is geëist.

De rechtbank in Breda veroordeelde de verdachte tot een gevangenisstraf van 12 jaren en TBS met dwangverpleging terzake van doodslag. Het gerechtshof in Den Bosch kwam in hoger beroep tot een levenslange gevangenisstraf voor moord. C. wenste in hoger beroep geen rechtskundige bijstand maar wenste zijn eigen verdediging te voeren. Tegen dit arrest van het gerechtshof stelde verdachte beroep in cassatie in bij de Hoge Raad.

De Hoge Raad vernietigde eind vorig jaar het arrest van het gerechtshof Den Bosch omdat het hof er niet vanuit had mogen gaan dat verdachte afstand had gedaan van zijn recht op een advocaat. De zaak werd verwezen naar het gerechtshof te Arnhem om op het bestaande hoger beroep af te doen. Dit betekent dat de zaak vandaag in zijn geheel opnieuw in hoger beroep is behandeld.

De uitspraak is naar verwachting over twee weken.
Provincie:
Tag(s):