donderdag, 4. november 2010 - 18:37

OM eist 3,5 jaar gevangenisstraf voor poging doodslag op politieagent

Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft donderdag tegen een 25-jarige man uit Den Haag 3,5 jaar gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk geëist. De man wordt verdacht van poging doodslag op een politieagent.

In de nacht van 23 juli 2010 was de politie op de Scheldestroom in Zoetermeer aanwezig omdat er geschoten zou zijn. Daar kregen zij een melding dat er een man op een scooter reed zonder licht, helm en kenteken. De politieagenten zagen de man rijden en hem hebben gemaand te stoppen.

De 25-jarige man die inmiddels zijn lichten had aangedaan, zou het stopteken hebben genegeerd en op een van de politieagenten zijn ingereden. De officier van justitie is van mening dat dit opzettelijk is gebeurd. Het OM meent dat de man alle kans had om de politieagent te ontwijken, dat hij extra gas zou hebben gegeven en zelfs extra naar rechts, richting de politieagent hebben gestuurd.

De aanrijding ging met zo'n vaart gepaard dat de politieagent naar achteren vloog en een salto door de lucht maakte alvorens hij landde. Zijn collega's waren bang dat hij niet meer op zou staan. De verdachte viel op de grond en probeerde weg te komen. Uiteindelijk wist de politie hem te arresteren.

Wonderwel is de getroffen agent er met een open beenbreuk van af gekomen. De officier van justitie is echter van mening dat het veel slechter had kunnen aflopen. De verdachte die overigens niets met de schietpartij te maken had, ontkent de agent met opzet te hebben aangereden.

Aanpak agressie tegen mensen met publieke taak

Het OM tolereert het niet dat er geweld wordt gepleegd tegen mensen in een publieke functie, zoals agenten, ambulancemedewerkers en medewerkers van de Openbaar Vervoer bedrijven. Zij moeten hun werk op een veilige en respectvolle wijze kunnen uitvoeren en moeten worden beschermd tegen agressie en geweld.

De politie en het Openbaar Ministerie geven daarom hoge prioriteit aan het opsporen en vervolgen van verdachten van agressie en geweld tegen mensen met een publieke taak. Daarbij wordt zoveel mogelijk lik op stuk beleid toegepast.

Er zijn landelijk afspraken gemaakt over het snel en effectief afhandelen van deze vorm van agressie en geweld. Zo neemt de politie bij ernstige vormen van agressie en geweld eerst contact op met het openbaar ministerie voordat de verdachte wordt heengezonden. Het Openbaar Ministerie stelt in dergelijke zaken in principe vervolging in.

Ook past het OM bij geweld tegen mensen met een publieke taak de strafmaat aan. In dergelijke gevallen eist de officier van justitie een verdubbeling van de strafeis tegen de verdachte.

De rechter doet over 14 dagen uitspraak.
Provincie:
Tag(s):