dinsdag, 2. november 2010 - 15:40

OM eist werkstraf in hoger beroep smaadschrift jegens Balkenende

Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep 60 uur werkstraf en één maand voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 67-jarige man die wordt verdacht van smaadschrift.

De verdachte zou in 2004 foto's van toenmalig minister-president Balkenende op internet hebben geplaatst. Deze foto's waren bewerkt met hakenkruizen en hitlersnorren. In de bijbehorende tekst werd de voormalig minister-president vergeleken met Adolf Hitler. De rechtbank te Den Haag veroordeelde de verdachte voor dit feit eerder tot 60 uur werkstraf en één week voorwaardelijke gevangenisstraf. De verdachte stelde hoger beroep in tegen deze uitspraak.

De verdachte heeft het feit bekend, maar stelt dat het nooit zijn bedoeling is geweest de oud-minister-president persoonlijk te treffen. Hij wilde op deze manier aandacht vragen voor de misstanden die hem naar eigen zeggen als ondernemer zijn overkomen in zijn contacten met justitie in het verleden. Het OM vindt echter dat dit het handelen van de verdachte geenszins rechtvaardigt en meent dat de verdachte de toenmalig minister-president in zijn eer en goede naam heeft aangetast. Het OM neemt het de verdachte kwalijk dat hij geen blijk van inzicht geeft in het verwerpelijke van zijn daad.

De advocaat-generaal heeft in hoger beroep een hogere voorwaardelijke straf geëist dan eerder door de officier van justitie was geëist en door de rechtbank was opgelegd. De verdachte is eerder met justitie in aanraking gekomen voor soortgelijke feiten en de advocaat-generaal vindt dat de verdachte er van moet worden weerhouden dit soort feiten nogmaals te plegen.

Uitspraak (naar verwachting) op 16 november 2010.
Provincie:
Tag(s):