donderdag, 9. september 2010 - 13:42 Update: 08-07-2014 0:31

OM eist werkstraffen tot 240 uur in hackzaak

Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft gisteren werkstraffen geëist tegen twee verdachten die meerdere internet sites zouden hebben gehackt en daarmee de betreffende bedrijven voor zo’n 180.000 euro hebben benadeeld.

De 19-jarige man uit Enschede en de 21-jarige Eindhovenaar hoorden respectievelijk 150 uur werkstraf en 240 uur werkstraf tegen zich eisen. De eerste was ten tijde van het voorval nog minderjarig. Tegen beide verdachten is ook drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

Het onderzoek startte toen de Universiteit Leiden in de zomer van 2008 aangifte bij de politie deed dat hun site gehackt zou zijn. De politie kwam de twee mannen op het spoor en na inbeslagname van hun computers bleek volgens de officier van justitie dat zij ook sites van andere bedrijven hadden gehackt. Drie van deze bedrijven deden vervolgens aangifte. Op de computers van de verdachten was volgens het OM ook te zien hoe de jongens te werk gingen.

Naast een werkstraf eist het OM ook dat de Universiteit Leiden voor een bedrag van 30.000 euro schadeloos gesteld wordt. Dit bedrag hebben zij uit moeten geven om het netwerk weer werkend te krijgen.

De rechter doet over 14 dagen uitspraak.
Categorie:
Tag(s):