dinsdag, 26. oktober 2010 - 12:51 Update: 08-07-2014 1:02

Omkoping in Afrika: Zimbabwe verliest opzettelijk interlands

(Elf Voetbal) Ruim een maand voor de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022, wordt het wereldvoetbal getroffen door het ene na het andere schandaal.

Vandaag wordt bekend dat de nationale ploeg van Zimbabwe zich heeft laten omkopen. Interlands werden opzettelijk verloren in ruil voor geld, staat in een rapport dat de bond van Zimbabwe zelf heeft opgesteld.

Henrietta Rushwaya, voorzitster van de Zimbabwaanse voetbalbond ZIFA, is al sinds juli geschorst. Dinsdag doet de rechter uitspraak over haar betrokkenheid bij het omkoopschandaal in Zimbabwe. De eis is dat ze levenslang wordt uitgesloten van elke functie in de voetballerij.

Zimbabwe wordt verdacht van het opzettelijk verliezen van in ieder geval twee vriendschappelijke interlands: tegen Thailand en Syrië. Bij aankomst in Bangkok werd het team opgevangen door een Aziaat die zich Raja Raj noemde, schrijft The Observer. Hij droeg het team op om met 1-0 te verliezen. Raja Raj volgde de wedstrijd vanaf de spelersbank van Zimbabwe. Hij werd woedend toen Zimbabwe met 3-0 ten onder ging tegen Thailand. "Raja claimde dat het hem 1 miljoen dollar kostte dat we niet met 1-0 verloren hadden", staat in het officiele rapport van de ZIFA.

Om zijn geld terug te verdienen, organiseerde Raj twee nieuwe wedstrijden, die Zimbabwe onder zijn druk moest spelen. Tegen een clubteam uit Maleisië en het nationale team van Syrië. Die laatste wedstrijd moest met 6-0 verloren worden en dat gebeurde ook. Spelers vreesden voor hun leven. Sommigen lieten zich wisselen, omdat ze het niet eens waren met de opzettelijke nederlaag. Toen de ploeg van Zimbabwe weer op het vliegtuig naar huis stapte, overhandigde een ander lid van Raj's syndicaat elke speler duizend dollar.

Ironisch is dat de regering van Zimbabwe in 2006 wilde ingrijpen. President Robert Mugabe wilde een onderzoek instellen naar de corruptie, maar werd teruggefloten door de FIFA, die geen inmenging duldt van regeringen in de nationale voetbalbonden. Hetzelfde gebeurde in Nigeria, toen president Goodluck Jonathan kort na het slecht verlopen WK in Zuid-Afrika uit wilde zoeken of het team omgekocht was. Ook toen werd de regering door de FIFA op de vingers getikt, wegens overheidsbemoeienis die in strijd is met de FIFA-regels. In dat proces speelde namens de FIFA Amos Adamu een belangrijke rol. Uitgerekend hij is een van de stemgerechtigden waarvan vorige week bekend werd dat hij zich heeft laten omkopen.
Categorie:
Tag(s):