woensdag, 30. juni 2010 - 16:57

Ondernemers halen kunstolifanten terug naar Emmen

Emmen

De kunstolifanten van de Elephant Parade keren terug in de straten van Emmen. Vorige week nog kregen de olifanten na een reeks vernielingen een veilig onderkomen in het Dierenpark. Twee Emmense ondernemers hebben zich ingezet om de kunstwerken weer voor iedereen toegankelijk te maken.

Ondernemers Henk Eising en Ton Greving hebben de kwestie aangekaart bij de gemeente. “We hoorden in onze omgeving dat iedereen het vreselijk jammer vond dat alle kunstolifanten uit het straatbeeld waren verdwenen. Ook kunstenaars konden het niet verkroppen. Toen zijn we na overleg met de organisatie van de Elephant Parade en Dierenpark Emmen naar de gemeente gestapt. Die waren het gelukkig met ons eens. Samen hebben we een plan gemaakt waardoor de olifanten binnen 2 weken kunnen terugkeren in de stad, aldus Ton Greving, in het dagelijks leven opticien en sponsor van de olifantenparade.

Ongeveer de helft van de 75 olifanten-kunstwerken zullen zo snel mogelijk na de Nederlandse WK-deelname worden neergezet rondom de Grote Kerk, vlakbij de ingang van het Dierenpark. De overige kunstolifanten blijven in Dierenpark Emmen, waar ze vanaf het begin van de tentoonstelling staan ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het park. “Door de olifanten nu bij elkaar in de buurt te zetten, en niet verspreid over de hele stad, is het makkelijker om ze op kritieke momenten te beveiligen, aldus Henk de Rade van Veiligheidszorg Drenthe.

Oprichter van de Elephant Parade Mike Spits kan zijn geluk niet op: “Dit is een fantastisch initiatief van de heren Eising en Greving. Als hoofdsponsors van onze tentoonstelling betekenden ze al hartstikke veel voor de Aziatische olifant. Maar nu zorgen ze er ook nog voor dat heel Emmen weer elke dag kan genieten van de kunstolifanten.

Henk Eising, directeur van SNS Bank: “Het is toch een schande dat die prachtige olifanten achter slot en grendel moesten staan? Ik ben ontzettend trots om Emmenaar te zijn, maar ik schaamde me voor die kleine groep vandalen, die het voor de rest verpestten. We zijn daarom heel blij met deze oplossing.

De kosten voor de verhuizing van de kunstwerken en de beveiliging ervan worden gedeeld door SNS Bank, Greving & Greving, Gemeente Emmen en de Elephant Parade organisatie. Op 9 september worden alle 75 kunstolifanten door veilinghuis Christie’s geveild in het Eden Hotel in Emmen. Een deel van de opbrengst gaat naar Elephant Family, de grootste organisatie ter bescherming van de Aziatische olifant ter wereld.
Provincie:
Tag(s):