woensdag, 13. oktober 2010 - 21:12 Update: 08-07-2014 1:02

Onderzoek UT naar verbeterde band-wegdek interactie

Enschede

Onlangs is aan de Universiteit Twente het Tire-Road Consortium van start gegaan.

Vier onderzoeksgroepen van het onderzoeksinstituut IMPACT van de UT gaan technologie ontwikkelen voor stille en veilige banden èn wegen. Het Tire-Road Consortium werkt nauw samen met de bandenindustrie en wegenbouwers in Oost-Nederland.

De hoeveelheid geproduceerd geluid, de slijtage van band en wegdek, de rolweerstand en grip hangt in hoge mate af van de eigenschappen van band en wegdek en de interactie tussen beide. De controverse is dat autobanden en wegdek niet los van elkaar geoptimaliseerd kunnen worden.

Het verminderen van bijvoorbeeld de rolweerstand (lagere CO2-uitstoot) kan een afname van de tractie (afname van veiligheid) tot gevolg hebben. Bovendien moet bij de optimalisatie van band-wegdek interactie gekeken worden naar zowel de band als het wegdek; een slijtvaste band kan veel schade aanrichten aan het wegdek.

Een viertal onderzoeksgroepen binnen de Universiteit Twente hebben zich daarom verenigd in het Tire-Road Consortium dat samen een integrale aanpak van deze problematiek opzet.

Tire-Road Consortium
Het Consortium brengt de benodigde expertise samen op het gebied van bandgedrag, weggedrag en band-wegdek interactie. De groepen die hierin participeren zijn: Elastomer Technology & Engineering (prof. Jacques Noordermeer), Construction Management & Engineering (dr. Henny ter Huerne), Surface Technology & Tribology (prof. Dik Schipper) en Structural Dynamics & Acoustics (prof. André De Boer).

Het consortium heeft als doel om de veiligheid en duurzaamheid van band en wegdek te verbeteren en om de leefbaarheid ten gevolge van band-weg interactie te verbeteren. Onlangs zijn 2 projecten binnengehaald met een totaal budget van bijna 7 miljoen euro, namelijk het project 'Safe Tyres, Save Energy' en het project 'Stil Veilig Wegverkeer'. Deze projecten worden gesubsidieerd door de Provincie Overijssel, Regio Twente en Europa.

Regionale projecten
In het 'Safe Tyres, Save Energy'-project staat de ontwikkeling van een zuinige autoband centraal door gebruikt te maken van innovatieve materialen. Dit project focust op materialen in de band en probeert nieuwe zuinige materialen te ontwikkelen bij het bestaande wegdek. In dit project participeren Apollo Vredestein B.V., Elastomer Research Testing en het Tire-Road Consortium.

Het doel van het project 'Stil Veilig Wegverkeer' is het ontwikkelen van stillere en veilige wegen en banden. In dit project staan geluid en grip op een nat wegdek centraal om de band en het wegdek te optimaliseren. De integrale ontwikkeling van een prototype 'stille en veilige band-wegdek combinatie' is uniek en nog niet eerder uitgevoerd. In dit project participeren Apollo Vredestein B.V., Reef Infra, Iris Vision M&I B.V., provincie Gelderland en het Tire-Road Consortium.
Categorie:
Tag(s):