donderdag, 7. oktober 2010 - 22:53

Onrustig einde Molukse manifestatie Malieveld

Den Haag

Het slot van de manifestatie van diverse Molukse groeperingen op het Malieveld kende een onrustig einde. Een groep van circa 100 tot 150 personen zocht nadrukkelijk de confrontatie met politieagenten.

Hierbij gooiden enkele jongeren met projectielen (o.a. stenen en vuurwerk) richting de politie.

Het verloop van de manifestatie kende gedurende de dag over het algemeen een goed verloop. Incidenten deden zich niet of nauwelijks voor. Dat was mede te danken aan het optreden van de eigen ordedienst, de afspraken die vooraf waren gemaakt met de organisatie en de aanwezigheid van politiepersoneel. De ordedienst van de organisatie probeerde te voorkomen dat deelnemers aan de Manifestatie het terrein verlieten. In totaal namen naar schatting 600 mensen deel aan de betoging. Doordat de politie hard en consequent optrad, werd voorkomen dat aan het eind van de manifestatie grotere onregeldheden ontstonden.

Gedurende de manifestatie deden zich enkele kleine schermutselingen voor. Bij één van deze incidenten wist één van de demonstranten een portofoon van een politieagent weg te nemen. Deze verdachte werd later op de dag aangehouden. Aan het eind van de manifestatie kwam de Mobiele Eenheid in actie, toen betogers agenten belaagden.
Bij het vertrek van de bussen met deelnemers aan de manifesatie sloot de politie korte tijd de toerit van de Utrechtsebaan af. Dit zorgde voor enige vertraging en hinder voor het verkeer.

Uit politieonderzoek bleek dat de gestolen portofoon in één van de vertrekkende bussen moest liggen. Diverse politie-eenheden, waaronder leden van de Mobiele Eenheid, onderschepten de bus op de Rijksweg A12 af en lieten hem op de Oostweg in Zoetermeer stoppen. De weggenomen portofoon werd in de bus aangetroffen.

De politie hield in totaal twaalf personen aan op verdenking van openlijk geweld tegen en mishandeling van politiepersoneel, belediging en openbare dronkenschap. Enkele agenten raakten lichtgewond. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.
Provincie:
Tag(s):