vrijdag, 3. december 2010 - 16:59

Ontruimingsoefening Lieve Vrouwekerkhof en ijsbaan goed verlopen

Amersfoort

Het Lieve Vrouwekerkhof in Amersfoort is donderdagavond korte tijd ontruimd geweest vanwege een ontruimingsoefening van brandweer en politie.

Met een rookkanon werd een brand in Onze Lieve Vrouwetoren in scène gezet, waarop zowel het plein als de ijsbaan werden ontruimd. De oefening is zonder problemen verlopen.

Doel van de oefening was om te leren hoe draaiboeken, protocollen en afspraken bij een eventuele brand op het Lieve Vrouwekerkhof in de praktijk worden toegepast. Mede­werkers van de ijsbaan, horeca, brandweer en politie waren betrokken bij de oefening.

Scenario
Nadat er brand in de Onze Lieve Vrouwetoren werd gesignaleerd, werd het alarmnummer gebeld en zorgden medewerkers van de ijsbaan ervoor dat hun bezoekers werden geëvacueerd en opgevangen in De Karseboom. Tevens zette zij samen met de politie alle hoeken van het plein af om publiek op afstand te houden. De politie zorgde er tevens voor dat een acteur, die weigerde de horecagelegenheid bij de ijsbaan te verlaten, met een hondengeleider alsnog in veiligheid werd gebracht.
De brandweer arriveerde vervolgens snel en startte de bluswerkzaamheden met een blusvoertuig en een hoogwerker. Er is ook geoefend met het evacueren van een persoon (een pop) uit de Onze Lieve Vrouwetoren. Het plein werd van 18.30 tot ca. 19.15 uur afgezet. Rond 19.15 uur werd het sein brand meester gegeven en kon het publiek het plein en de ijsbaan weer op.

Evaluatie
De oefening is voorspoedig verlopen. De medewerkers van de ijsbaan waren vooraf geïnformeerd dat een ontruimingsoefening werd gehouden. Het draaiboek van de ijsbaan en de protocollen die hierin staan werkten goed in de praktijk. Ook de onderlinge communicatie tussen de bedrijfshulpverlening van de ijsbaan, de brandweer en de politie is goed verlopen. De betrokken organisaties en hulpdiensten kijken positief terug op de oefening.
Provincie:
Tag(s):