vrijdag, 2. april 2010 - 20:20

Oplichters wassen geld wit via rekeningen scholieren

Alkmaar

De politie waarschuwt voor oplichters die misbruik maken van bankrekeningen van scholieren. Deze raken hierdoor ernstig gedupeerd.

Inmiddels is bij de politie een aantal meldingen binnengekomen van gevallen waarin middelbare scholieren, meestal gemakkelijk te beïnvloeden meisjes, worden benaderd door een man die vraagt gebruik te mogen maken van de bankrekening en de pinpas met code van het slachtoffer.

De man geeft hier als beloning een paar honderd euro voor. De truc werkt vaak omdat scholieren redeneren dat die paar honderd euro meer waard is dan wat er op hun rekening staat.

Wat er vervolgens gebeurt, is dat er grote sommen geld op de rekening worden gestort en er vervolgens ook weer worden afgehaald. Een duidelijk voorbeeld van witwassen van geld.

De bank, die dit constateert, blokkeert de rekening. En dan beginnen voor het slachtoffer de problemen, want wie betrokken is bij het witwassen van geld, krijgt niet zomaar een nieuwe rekening. In de praktijk blijkt dat slachtoffer langere tijd bij geen enkele bank over een rekening te kunnen beschikken, soms wel tot acht jaar.

De politie in Alkmaar vraagt slachtoffers en personen die met dit verhaal benaderd zijn, zich te melden. De politie is bereikbaar op telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).
Provincie:
Tag(s):