donderdag, 17. juni 2010 - 8:40

Opnieuw aanhoudingen in onderzoek Tamils in Nederland

Rotterdam

De Nationale Recherche heeft vandaag in Breda, Rotterdam, Heemskerk, en Heerlen opnieuw vier verdachten aangehouden in een grootschalig onderzoek naar verboden activiteiten van de Tamil Tijgers in Nederland.

De Tamil Tijgers, voluit de Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), zijn door de Europese Unie in 2006 op de lijst van terroristische organisaties geplaatst. Door de dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) wordt onderzoek gedaan naar onder meer het verwerven van fondsen voor de LTTE.

Financiële of economische ondersteuning van deze verboden organisatie is een economisch delict op grond van de Sanctieregeling terrorisme 2002. Daarnaast richt het onderzoek zich op deelname van de verdachten aan een criminele en terroristische organisatie.

De Nationale Recherche zoekt getuigen en tips over de activiteiten van de Tamil Tijgers. Daarvoor is een speciaal telefoonnummer opengesteld: 0800 - 6070. Op internet is een website geopend www.nationale-recherche.nl/tamils waar ook informatie aan de politie kan worden gegeven.

Sinds eind april zitten zes andere verdachten in voorlopige hechtenis. Nadat de rechter-commissaris voor internationale misdrijven bij de rechtbank Den Haag hen in bewaring stelde, beval de rechtbank de gevangenhouding van de verdachten.

Steungroep

Een inderhaast opgerichte Tamil ondersteuningsgroep van betrokken Nederlanders heeft de Amsterdamse Officier van Justitie, mevrouw Nieuwenhuis, gevraagd om de onmiddellijke vrijlating van de in april opgepakte Tamils die op aanwijzen van de regering van Sri Lanka verdacht werden van afpersingspraktijken. Volgens de Nederlanders zijn deze Tamils volstrekt onschuldig en heeft de officier tot nog toe geen bewijs van afpersing kunnen vinden.
Provincie:
Tag(s):