vrijdag, 4. juni 2010 - 19:14

Opnieuw kunstolifanten in Emmen vernield

Emmen

De Elephant Parade Dierenpark Emmen 2010 is een groot succes. De internationale openluchttentoonstelling trekt recordaantallen bezoekers. Helaas zijn er ook mensen die de kunst niet kunnen waarderen: in de afgelopen week zijn 6 van de kunstolifanten door vandalen beschadigd.

Mike Spits, oprichter van de Elephant Parade, reageert aangeslagen: “Wat een ongelooflijke tegenvaller. Na de eerste beschadiging vorige week hebben we een beveiligingsbedrijf ingeschakeld. Maar afgelopen nacht zijn er in de Hoofdstraat in Emmen wéér 2 kunstwerken vernield. Dit is na Rotterdam, Antwerpen, Amsterdam en Londen de vijfde keer dat we een Elephant Parade organiseren. We hadden echt niet verwacht dat uitgerekend in Emmen zoveel olifanten beschadigd zouden worden.”

Op 9 september worden de kunstolifanten geveild door veilinghuis Christie’s in het Eden Hotel in Emmen. De organisatie is niet verzekerd voor vandalisme. Gelukkig heeft kunstverzekeraar en sponsor Hiscox aangeboden dit keer de schade te vergoeden. “Maar als het zo doorgaat met de vernielingen moeten we ze weghalen”, aldus Spits. “Het is onmogelijk om tientallen kunstwerken te restaureren. We kunnen ze alleen veilen als ze in topconditie verkeren.”

De Gemeente Emmen en Dierenpark Emmen - die de tentoonstelling mede mogelijk hebben gemaakt - zeggen zich "te schamen voor de vernielingen". Wethouder Jumelet van Cultuur is ronduit boos: “Het kan toch niet zo zijn dat in grote Europese hoofdsteden de olifanten maandenlang zonder schrammetje kunnen blijven staan, terwijl in Emmen de een na de ander vernield wordt? Een kleine groep mensen verpest het voor de rest. We lopen zo het risico dat de parade vroegtijdig verdwijnt. Wat voor beeld roept dat op van Emmen?”

Het zou de eerste keer zijn in de geschiedenis van de Elephant Parade dat een tentoonstelling vroegtijdig wordt afgebroken.

"We willen met de opbrengst van deze tentoonstelling de Aziatische olifant redden, die in z’n voortbestaan wordt bedreigd. Cynisch genoeg geldt dat nu helaas ook voor de kunstolifant”, aldus Peter de Lange, woordvoerder van het dierenpark.

Van de vernielingen is inmiddels aangifte gedaan bij de politie in Emmen.
Provincie:
Tag(s):