donderdag, 11. november 2010 - 12:21

Opstelten wil agent weer op straat

Den Haag

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) opent de aanval op de bureaucratie bij de politie. In deze kabinetsperiode wil hij de administratieve lasten voor de politie met 25% verminderen.

Dat zei hij in Zeist tijdens zijn openingsspeech voor het Veiligheidscongres 2010. Volgens minister Opstelten is iedereen in het politieveld de bureaucratie beu en wil hij meer ruimte voor het vakmanschap van de agent. Verder worden agenten en burgers horendol van de registratiedrift en formulierengekte. Doel van de operatie is agenten minder achter de bureaus en meer op straat te zien. Het streven is een halvering van bureauwerk.

Naast de al afgeschafte bonnenquota kondigt Opstelten aan minder formulieren en protocollen te willen voor de politie. Voor burger en agenten worden aangiften vereenvoudigd en kunnen aangiften vaker digitaal, dat duurt voor Opstelten nu veel te lang. Daarnaast wil hij dat er een aangiftevolgsysteem wordt ingevoerd zodat slachtoffers van diefstal, inbraak of geweld weten wat er met hun aangifte gebeurt.

Tot slot wil Opstelten dat er meer snelheid komt in standaard strafzaken als winkeldiefstal, vernieling, bedreigingen en drugsoverlast. Van aanhouding tot uitspraak: tweederde moet binnen één maand zijn afgehandeld. Dat duurt nu soms zes tot acht maanden. Opstelten wil in januari het aanvalsplan tegen de bureaucratie bij de politie klaar hebben liggen.

Het Veiligheidscongres is een jaarlijks terugkerend congres van het Ministerie van Veiligheid en Justitie over veiligheid in de breedste zin van het woord. Centraal deze dag staat “Veiligheid in verandering”. Doelgroepen zijn bestuurders, leidinggevenden en beleidsmakers van onze veiligheidspartners, zoals: politie, brandweer, geneeskundige hulpverlening, Defensie, veiligheidsregio’s, gemeenten, provincies, andere ministeries en verenigingen, instituten en koepelorganisaties werkzaam op het gebied van zowel sociale als fysieke veiligheid.
Provincie:
Tag(s):