dinsdag, 14. december 2010 - 20:10

Overvaller overleden na overval op supermarkt in Moerkapelle

Moerkapelle

Bij een gewapende overval op een supermarkt in de Dorpsstraat in Moerkapelle is dinsdagochtend een 20-jarige overvaller uit Delft ernstig gewond geraakt. Hij is in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht. Daar is de man aan zijn verwondingen overleden.

Dinsdagochtend drongen de 20-jarige man uit Delft en zijn 19-jarige plaatsgenoot de supermarkt binnen. Zij bedreigden de vier aanwezigen en dwongen hen om de kluis te openen. Hierbij werd er twee keer geschoten met een vuurwapen. Een van de aanwezigen haalde geld uit de kassalades en gaf dit aan de overvallers.

Het is vervolgens tot een confrontatie gekomen tussen de verdachten en aanwezigen. Hoe de verdachte ernstig gewond is geraakt en aan zijn verwondingen is overleden, is onderdeel van het politieonderzoek naar de overval.

Het heeft lange tijd geduurd voordat de politie de identiteit van de overvaller heeft kunnen achterhalen. Zijn familie is geïnformeerd.

De technische recherche van politie Hollands Midden is nog altijd druk bezig met het sporenonderzoek in de supermarkt.

Nieuwe richtlijn
Deze beslissing van het OM is in overeenstemming met de nieuwe richtlijn over hoe om te gaan met burgers die zichzelf verdedigen na een confrontatie met een inbreker of overvaller.

Iemand die aangevallen wordt door een gewelddadige inbreker of overvaller en zichzelf verdedigt door óók geweld te gebruiken krijgt voortaan een bijzondere positie. Hij wordt namelijk niet aangehouden door de politie. Hij wordt wel als verdachte aangemerkt, maar wordt niet verplicht om mee te gaan naar het politiebureau. Hij krijgt de status van verdachte, omdat hij daarmee recht heeft op een advocaat en zich kan beroepen op zijn zwijgrecht. De richtlijn van het OM gaat officieel per 1 januari 2011 in.
Provincie:
Tag(s):