donderdag, 8. april 2010 - 21:39

Paardenmishandeling voor de rechter

Een 54 jarige man uit Bunne moet op 12 april voorkomen bij de politierechter in Assen. De man wordt ervan verdacht een paard te hebben geslagen en in hulpeloze toestand te hebben achtergelaten. Het paard is uiteindelijk overleden. De verdachte heeft de Gezondheids- en Welzijnswet Dieren overtreden.

Op 2 oktober 2009 kwam een melding binnen bij politie Drenthe dat een paard dood lag in een stal. Getuigen vertelden dat een man op zijn paard had ingeschopt en het dier in hulpeloze toestand had achtergelaten. Het paard heeft het een aantal uren zonder medische zorg moeten stellen.

Uit onderzoek is gebleken dat het paard niet is overleden aan de mishandelingen door verdachte maar door een val uit een trailer waardoor een bekkenbreuk en interne bloedingen bij het paard zijn ontstaan. De verdachte heeft verklaard dat hij, nadat het paard was gevallen, heeft geschopt en geslagen om het paard weer overeind te krijgen in verband met koliek.

In artikel 36 lid 1 en artikel 37 van de Gezondheids- en Welzijnswet Dieren staat dat het is verboden om zonder redelijk doel of met overschrijding van hetgeen ter bereiking van zodanig doel toelaatbaar is, bij een dier pijn of letsel te veroorzaken of de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. Daarnaast is het de houder van een dier verboden aan een dier de nodige verzorging te onthouden.
Provincie:
Tag(s):