dinsdag, 30. maart 2010 - 19:34

Paasvuren in het komende paasweekend

In het komende paasweekend zullen er op verschillende plaatsen in Nederland en Duitsland weer diverse paasvuren worden georganiseerd. De vuren kunnen voor enige overlast zorgen in de vorm van luchtverontreiniging zoals rook, stof en stank.

Afhankelijk van het weer is de geur van paasvuren in Noord-Nederland waarneembaar of niet. Vier jaar geleden kwamen er rond Pasen vele meldingen en klachten bij de Milieuklachtendienst van de provincie Groningen binnen van bezorgde mensen die niet konden slapen en/of dachten dat er ergens brand was. Vorig jaar was er echter niet of nauwelijks sprake van klachten.

Paasvuren zijn een oud gebruik in verschillende landen in Europa. Het is een culturele traditie met verschillende achtergronden en functies. De mate van de overlast is zeer afhankelijk van de weersomstandigheden: hoe stabieler het weer (weinig wind en geen zon), des te meer luchtverontreiniging er op leefniveau aanwezig zal zijn. Bij oosten wind kan er dan ook extra verontreiniging van de Duitse paasvuren worden aangevoerd.
Provincie:
Tag(s):