maandag, 1. februari 2010 - 14:50

Per dag 500 gewonden naar ziekenhuis door gladheid

Amsterdam

De sneeuw en de vorst van de afgelopen weken veroorzaken veel ongevallen. Per dag komen er gemiddeld 500 mensen op de Eerste Hulpafdeling van een ziekenhuis terecht, nadat ze buiten zijn uitgegleden. ‘En op dagen wanneer het extreem glad is loopt dit op tot wel duizend slachtoffers per dag’, meldt de stichting Consument & Veiligheid maandag.

17000 ongevallen in een maand
Gemeten over de periode van 16 december 2009 tot en met 15 januari 2010 hebben 17.000 personen een Eerste Hulpafdeling van een ziekenhuis bezocht na een val door de gladheid. Bij 16% van hen was het letsel zo ernstig dat opname in het ziekenhuis noodzakelijk was. De totale directe medische kosten van deze glijpartijen zijn 38 miljoen euro.

Binnenwegen en voetpaden het gevaarlijkst
De meeste slachtoffers zijn op straat uitgegleden (67%). Vooral op de stoep, de voetpaden en op de binnenwegen. 13% ging onderuit in de tuin of rond de eigen woning. De helft van alle slachtoffers is 55 jaar of ouder. Een botbreuk is het meest voorkomende letsel (69%). Vooral polsen zijn kwetsbaar (29%).

Maatregelen noodzakelijk
Om het aantal valongevallen door gladheid te beperken pleit Consument en Veiligheid ervoor dat gemeenten meer aandacht besteden aan het ijs- en sneeuwvrij houden van de binnenwegen en voetpaden. Verder raden we iedereen aan de eigen tuin ijs- en sneeuwvrij te (laten) maken.
Provincie:
Tag(s):