donderdag, 11. november 2010 - 19:50

Per jaar 1.200 ongevallen met speelgoed

Amsterdam

Elk jaar komen er 1.200 kinderen tussen de 0 en 13 jaar op de afdeling Eerste Hulp van een ziekenhuis terecht na een ongeluk met speelgoed, dat bedoeld is voor gebruik binnenshuis. Dit blijkt uit cijfers van consument en veiligheid

Meer dan de helft zijn kinderen tussen de 1 en 5 jaar oud, zij lopen het meeste risico. Speelgoedautootjes, knikkers, driewielers en potloden zijn vaak de boosdoener. De andere helft van de kinderen raakt gewond door een val, van een driewieler bijvoorbeeld, of doordat ze erover struikelen of op speelgoed vallen. Een derde heeft zich gestoten of gesneden aan speelgoed, raakt erin bekneld of is geraakt door rondvliegend speelgoed. 15% heeft een voorwerp ingeslikt of in zijn neus of oor gestopt.

De helft van alle slachtoffertjes raakt gewond aan hoofd of hals of nek. Ook zijn handen en vingers relatief vaak de klos (12%). Bij 6% van de kinderen is het letsel zo ernstig dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis.

Oorzaken
De oorzaak ligt vaak in het onveilig gebruik van speelgoed of dat kinderen spelen met speelgoed dat niet geschikt voor hen is. Het is belangrijk dat ouders erop letten dat speelgoed past bij de leeftijd van hun kind en wat ze kunnen.

De veiligheid van het speelgoed zelf is uiteraard ook belangrijk. Kijk altijd of er een CE keur op de verpakking staat, dan voldoet het aan de Europese richtlijnen, die recentelijk zijn aangescherpt.
Provincie:
Tag(s):