donderdag, 11. november 2010 - 20:39 Update: 08-07-2014 0:28

Peter R. de Vries reist wereld rond voor onderzoek naar de mysterieuze dood van Mariska Mast

Amstelveen

Vanaf aanstaande zondag behandeld Peter R. de Vries de mysterieuze dood van de 23-jarige Mariska Mast. Zij werd in 2008 tijdens een vakantie in Honduras dood gevonden in het appartement van haar duikinstructuur.

Justitie beschuldigt haar duikinstructeur van moord. Voor dit dossier, waarvoor alles bij elkaar een jaar journalistieke research is gepleegd, reisden De Vries en zijn crew bijna letterlijk de wereld rond. Er is twee weken lang onderzoek gedaan in Honduras, met onthullende uitkomsten. Later zette de speurtocht zich wekenlang voort in Australië, waar De Vries in Perth de al twee jaar voortvluchtige duikinstructeur Daniel Ross opspoorde. Ross werd gezocht door Interpol, maar tot ieders verbijstering werd niet de verdachte maar Peter R. de Vries en zijn collega Chantal van Schuylenburch door de politie gearresteerd. Beiden verdwenen een nacht in de cel. Deze kwestie en de daarop volgende rechtszaak leidden tot flink rumoer in de Australische pers. De arrestatie is door De Vries met de verborgen camera vastgelegd. Behalve Honduras en Australië werd er ook research gedaan in Frankrijk, België en Noord-Korea voor deze zaak.

Mariska Mast kwam om het leven in het appartement van haar duikinstructeur, waar ze voor de eerste keer bleef overnachten. Haar gezicht vertoonde ernstige verwondingen. Sectie wees uit dat er sprake was van een geweldsmisdrijf. De duikinstructeur en een Koreaanse huisgenoot van hem, beweerden echter dat Mariska onwel was geworden die nacht, gevallen was en in coma was geraakt. Zij brachten haar naar het ziekenhuis, maar daar bleek Mariska al te zijn overleden. Een lijkschouwer alarmeerde de politie. De duikinstructeur onttrok zich aan het onderzoek en verdween spoorloos. Het Koreaanse meisje werd wel gearresteerd. Zij bleef bij haar relaas dat Mariska’s dood een ongeluk was en geen misdrijf.

Tijdens hun onderzoek ontdekten De Vries en zijn crew vele nieuwe feiten, die een ander licht op de zaak werpen. Ook kregen zij te maken met corruptie, forensische missers en een falend justitieapparaat, wat de zaak ernstig parten speelde.

Peter R. de Vries: ‘Toen we er aan begonnen kon ik niet vermoeden dat deze zaak ons zo zou meesleuren en opslorpen. We konden het gewoon niet loslaten. We hebben tienduizenden kilometers gereisd. Eerst zou het één uitzending worden, toen twee en uiteindelijk zijn het er zelfs drie geworden, zo fascinerend is dit verhaal en zoveel nieuwe ontwikkelingen kwamen er op ons pad. Onze arrestatie in Australië was natuurlijk bizar, maar dat gold ook voor een heleboel andere ervaringen in Honduras. We gingen op reis om antwoorden te vinden en ik durf te zeggen dat we die gevonden hebben. Er komt ook duidelijk in naar voren dat de waarheid in een papieren dossier soms een andere is dan je ter plekke waarneemt’.

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever
Zondag 14 november om 21.30 uur bij SBS 6
Categorie:
Tag(s):