dinsdag, 7. december 2010 - 9:56

'Politie en beveiliging moeten nauwer samenwerken'

Den Haag

De voormalige coördinator terrorismebestrijding Tjibbe Joustra zegt in een gesprek met het magazine FB Outlook dat de minister van Veiligheid en Justitie met de branche organisatie voor particuliere beveiligers in gesprek is om de bevoegdheden van beveiligers uit te breiden.

Volgens Joustra is het takenpakket van de politie op dit moment te groot. Hij vind dat de politie terug moet naar de maatschappij en niet massaal moet ingezet worden bij grote evenementen zoals voetbal. Dit hoort volgens Joustra niet tot de kerntaken van de politie.

Eveneens moeten beveiligers de bevoegdheid krijgen tot het gebruiken van handboeien om hierna over te dragen aan de politie. Ook inzage in het kentekenregister behoort volgens Joustra tot de mogelijkheden. Hierdoor kunnen beveiligers direct zien of er verdachten zaken zijn als zij een auto zien rijden op een verlaten industrieterrein.

Een goed voorbeeld is volgens Joustra de Scandinavische landen. Hier surveilleren politie en particuliere beveiligers samen. In een politieauto zit naast een agent een beveiliger. Dit is volgens de oud coördinator mogelijk een oplossing naar de roep om meer blauw op straat.
Provincie:
Tag(s):