dinsdag, 26. oktober 2010 - 21:04

Politie Groningen zet nog forser in op aanpak overvallen

Groningen

Regiopolitie Groningen gaat nog forser inzetten op het voorkomen van overvallen en straatroven in de provincie Groningen en het aanhouden van daders.

De regionale driehoek (korpsbeheerder, hoofdofficier en korpschef) heeft dinsdag, na opnieuw enkele overvallen in het afgelopen weekend en een overval in Noordbroek, overleg gevoerd over de aanpak van de overvallen. Besloten is om de inzet voor de aanpak van overvallen en straatroven nog verder op te schalen.

Ondanks de forse prioriteit die al is gegeven is besloten om een groot team Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO) in het leven te roepen. Het SGBO, onder leiding van commissaris van politie Frank Smilda, neemt de aansturing van het onderzoek voor haar rekening. Smilda is met zijn team van ruim 40 politiemensen hiervoor fulltime beschikbaar. Het belangrijkste doel is om overvallen en straatroven te stoppen en verdachten op heterdaad aan te houden.

Overvallen stoppen
De politie Groningen is zich bewust van de ernst van het probleem. Zij wil de kwalijke trend van de overvallengolf direct stoppen. Voor de politie heeft de aanpak van overvallen en straatroven een hoge prioriteit. Op grond daarvan wordt de aanpak regionaal ingevuld en worden politiemensen uit de gehele regio ingezet. Alle middelen die noodzakelijk zijn om te voorkomen dat er nieuwe overvallen plaatsvinden en die leiden tot de aanhouding van verdachten worden gebruikt.

Aanhoudingen
Naast de zorg die er bestaat zijn er ook successen te melden. De afgelopen periode heeft het roofcoördinatieteam overvallers van taxichauffeurs, kledingzaken en maaltijdbezorgers aangehouden. Ongeveer tien overvallen zijn hiermee opgelost. Ook werd vorige week een overvaller in Winschoten aangehouden. Hij overviel in korte tijd een bank en een tankstation. Ook hij zit nog vast. Het onderzoek op de overval op de juwelier in de stad Groningen is nog in volle gang. De trend van de overvallen is daarmee nog steeds niet gestopt. Uit onderzoek blijkt dat de overvallen gepleegd worden door meerdere daders en/of dadergroepen. Zij gebruiken ernstig geweld richting slachtoffers.
Provincie:
Tag(s):