zondag, 26. september 2010 - 20:01

Politie houdt 23 verdachten aan na overval belwinkel

Hoorn

Een rechercheteam van de Politie Noord-Holland Noord heeft de afgelopen week 23 mannen en vrouwen uit het hele land aangehouden naar aanleiding van een overval op een telefoonzaak in Enkhuizen in februari van dit jaar. Dit heeft de politie zondag laten weten.

Het gaat voornamelijk om helers en medeplichtigen. Op dit moment zitten vijf van de verdachten nog vast. De overval vond plaats op zaterdag 27 februari rond 17.00 uur op een telefoonwinkel aan de Westerstraat. De eigenaar van de winkel werd bij het sluiten van zijn zaak bedreigd door een onbekend gebleven man met een vuurwapen.

Het slachtoffer moest onder meer kasgeld en telefoons in tassen doen en werd vervolgens gedwongen in zijn eigen auto te stappen en naar een plaats in de omgeving te rijden. Daar stond een andere auto met een handlanger te wachten waar de overvaller met de buit in over stapte. Ze lieten de winkeleigenaar ontredderd achter.

Meteen hierna is er een intensief onderzoek door het overvallenteam van start gegaan. Er is het team veel aan gelegen om dit soort ernstige misdrijven tot de bodem uit te zoeken. Dit heeft geleid tot de arrestaties van 23 verdachten. Ze komen uit diverse delen van Nederland waaronder Monnickendam, Putten, Ermelo, Volendam, Zeewolde en Amsterdam.

De meesten worden verdacht van heling omdat ze na de overval gestolen telefoons hebben gekocht en zijn kort na hun aanhouding weer heengezonden. Anderen hebben een groter aandeel, waaronder een man van 22 jaar uit Zaandam. Deze verdachte is inmiddels door de onderzoeksrechter in bewaring gesteld.

Op vrijdagmiddag 24 september zijn vier andere verdachten uit Monnickendam, twee vrouwen van 41 en 20 en twee mannen van 54 en 18 jaar overgedragen en geleid voor de rechter-commissaris.

Die heeft de twee vrouwen en de man van 54 voor veertien dagen in bewaring genomen. De vordering van het Openbaar Ministerie om ook de 18-jarige man in voorlopige hechtenis te nemen is afgewezen. De man is heengezonden.

De overvaller zelf wordt nog door de politie gezocht. Het onderzoek wordt dan ook voorgezet.
Provincie:
Tag(s):