dinsdag, 4. mei 2010 - 20:16

Politie houdt twee mannen aan bij dodenherdenking op de Dam

Amsterdam

Tijdens de Nationale herdenking op de Dam heeft de politie twee mannen aangehouden voor het verstoren van de ceremonie. Door het incident vielen een aantal hekken om en raakte een groot deel van het publiek in paniek.

Onverstaanbare tekst
De Amsterdamse politie laat weten aan Blik op Nieuws dat zij tijdens de herdenking een man, in Joods-Ortodoxe kledij, baard en pijpenkrullen, zag staan die zijn armen spreidde en een onverstaanbare tekst uitsprak en hierna begon te schreeuwen. De man werd aangehouden waarop in het publiek een schrikreactie ontstond. Een tweede man, die een koffertje liet vallen, werd daarop ook aangehouden.

Koningin in veiligheid gebracht
Omdat niet meteen duidelijk was wat er gaande was, werd de Koningin en haar gevolg direct in veiligheid gebracht. Nadat de rust wedergekeerd was, kwam de Koningin weer terug en ging de ceremonie weer verder.

Bekende van de politie
De verdachte, een 39-jarige man uit Amsterdam, blijkt een bekende te zijn van de politie. Volgens Hoofdcommissaris Welten is de man eerder veroordeeld voor diefstal, drugshandel en geweldpleging. De tweede verdachte is weer vrijgelaten. De man bleek te zijn geschrokken en in zijn koffertje zaten persoonlijke spullen.

Gewonden
Doordat velen wilden vluchten raakten enkele bezoekers van de Dam gewond. Naast schaafwonden en verstuikte enkelen, liepen enkele mensen botbreuken op. Deze worden op het Rokin opgevangen en zo nodig behandeld. De Koningin heeft na de ceremonie met enkele gewonden gesproken.

Door de reactie van het publiek blijkt dat de angst voor een aanslag in Nederland groot is.
Provincie:
Tag(s):