woensdag, 31. maart 2010 - 13:27

Politie is zeer bezorgd om 'kamikazefiets'

Amsterdam

De politie maakt zich grote zorgen over de groeiende populariteit van de zogenaamde fixed-gear-fiets op straat. ‘Dit is een baanfiets zonder remmen waarmee je slechts tot stilstand kan komen door tegendruk te geven op de pedalen’, meldt de politie woensdag.

De fiets is daarom uitsluitend geschikt voor gebruik op de wielerbaan.
Zelfs voor zeer behendige fietsers is de fiets in de stad levensgevaarlijk, omdat een lange remweg of uitwijken vaak niet tot de mogelijkheden behoort. Onverwachte en gevaarlijke verkeerssituaties in een drukke stad vragen om goede remmen.

Geen remmen
Capriolen die bestuurders van dit soort fietsen uithalen om heelhuids door het verkeer te gaan, hebben al menig weggebruiker de stuipen op het lijf gejaagd.
Volgens de wet moet elke fiets op de openbare weg voorzien zijn van goedwerkende remmen, dat wil zeggen een terugtraprem of afzonderlijk van elkaar werkende voor- en achterremmen.

Fietsers die op een fiets rijden zonder goed werkende rem riskeren niet alleen een bekeuring van 35 euro, maar ook hun leven. Er zijn tenslotte te veel ongevallen met letsel of erger waaruit is gebleken dat de fietser tot een hele kwetsbare groep in het
verkeer behoort.

’Niet op openbare weg’
De politie wijst gebruikers van deze baanfietsen op hun gezondheid en verstand. Gebruik de fiets niet op de openbare weg. Fietsers die niet aan de wettelijke eisen voldoen, kunnen een bekeuring krijgen.

Waarschuwing winkeliers
Winkeliers die een dergelijke fiets verkopen waarvan ze weten dat de bestuurder deze op de openbare weg gaat gebruiken, maken zich schuldig aan uitlokking. Voor winkeliers geldt: vakmanschap is niet alleen het verkopen van een goed product maar je ook bewust zijn van de risico’s die een klant ermee loopt.
Provincie:
Tag(s):