zaterdag, 30. oktober 2010 - 9:39

Politie verricht 34 aanhoudingen bij demonstraties Amsterdam

Amsterdam

In Amsterdam zijn zaterdag meerdere demonstraties geweest voor en tegen Geert Wilders. De gemeente had de demonstraties verdeeld over de stad om opstootjes zoveel mogelijk te voorkomen.

Einde protesten
De verwachte opstootjes tijdens de diverse protesten in de hoofdstad zijn uitgebleven. De demonstraties hebben vanmiddag niet geleid tot verstoring van de openbare orde. In het Westelijk Havengebied, waar de extreemrechtse English Defence League protesteerde, waren meer journalisten op de been dan actievoerders. Ook de politie was massaal aanwezig.

In de omgeving van het station Sloterdijk en omgeving Generatorstraat zijn door de politie 12 personen aangehouden op grond van de wet ID en Openlijke geweldpleging. Dat maakt een woordvoerder van de politie bekend.

Daarnaast is een metrostel met enkele tientallen vermoedelijk Ajaxsupporters opgevangen op de metrohalte Isolatorweg. Om een confrontatie tegen te gaan met de demonstraten op de Generatorstraat is deze groep tegengehouden en onder begeleiding van de Mobiele Eenheid teruggereden naar een ander metrostation. Deze groep wordt gecontroleerd op de Wet ID.

Op een vol Jonas Daniel Meijerplein in Amsterdam bij het standbeeld van de Dokwerker hebben vanmiddag 1.000 demonstranten geprotesteerd tegen racisme en uitsluiting. De demonstratie is ten einde en is rustig verlopen.

In totaal zijn zaterdag 34 personen aangehouden door de politie.

Eerder
In het Westelijk Havengebied zullen leden van de extreemrechtse English Defence League (EDL) voor demonstreren. Op de website worden Ajax-aanhangers opgeroepen om zaterdag naar de demonstratie in de Generatorstraat te komen, "omdat wij geen (gewelddadig) racisme en fascisme in onze stad tolereren''. De gemeente heeft daarom vrijdag al alle losse voorwerpen van het terrein gehaald.

In het centrum van Amsterdam zal bij De Dokwerker een demonstratie zijn tegen vreemdelingenhaat. Een optocht vanaf het Vondelpark zal zich hierbij aansluiten.

De gemeente laat weten hard op te zullen treden tegen iedereen die de demonstratie wil aangrijpen om de confrontatie aan te gaan. Ajax-supporters hebben daar niets te zoeken. De politie zal beide groepen uit elkaar houden''.

De mobiele eenheid van de politie is in grote getalen aanwezig. Op dit moment is het volgens een verslaggever te plaatsen nog erg rustig. Op het Sloterdijkstation, waar men met treinen aankomt, staat de politie klaar om demonstranten te begeleiden.
Provincie:
Tag(s):