donderdag, 26. augustus 2010 - 19:47

Politie zoekt hennepmais

Regio

Het district Noord van de Drentse politie besteedt de komende weken extra aandacht aan de opsporing van hennepplanten in maisvelden en de vernietiging daarvan.

De controles vinden plaats in samenwerking met, en in de gemeenten Assen, Aa en Hunze, Noordenveld en Tynaarlo. Tijdens dit zogenaamde project ‘HennepMais’ wordt vanuit de lucht en vanaf het land maisgewas bekeken. Wanneer er hennep in het mais aangetroffen wordt, wordt de desbetreffende landbouwer ingelicht en de hennep vernietigd.

Dinsdag vond de eerste vlucht plaats en dit leverde in Erm een maisveld op met ongeveer 75 hennepplanten, die inmiddels zijn geruimd.

Dit project is ontstaan naar aanleiding van meerdere meldingen in 2009 over het aantreffen van hennep in het maisgewas. Er worden meer vluchten uitgevoerd en samen met landbouworganisatie LTO Nederland worden boeren gewaarschuwd. Zo komt de hennep niet op de markt en kan de schade voor de boer beperkt blijven door er tijdig bij te zijn.

De kans dat wiet op het land van een boer wordt ontdekt, is normaal gesproken erg klein. De gevolgen kunnen echter groot zijn. Van het verloren gaan van een (gedeelte) van de oogst tot het betrokken worden van de boer bij een politieonderzoek. Wietplanten hebben dezelfde groene kleur en criminelen planten de stekjes in rijen die ver van elkaar af staan. Zo vallen de planten nog minder op. Een boer zaait in het voorjaar maar gaat meestal pas in het najaar bij de oogst weer het veld in. In de tussentijd houdt hij de groei van zijn mais bij op een apart proefveld.

De kwaliteit van de buitenwiet is minder, maar de opbrengst per plant aanzienlijk groter. Een plant in een binnenkwekerij levert gemiddeld 15 gram per oogst op. Bij buitenwiet zijn opbrengsten van 500 gram tot 1500 gram cannabis mogelijk. Buitenplanten zijn minder vatbaar voor plantenziekten omdat de natuur feitelijk zijn werk doet. Een ander voordeel van de buitenwiet is dat de investering voor criminelen minder groot is. De planten worden als zaad of stek medio april gepoot in open grond of pot en worden omstreeks oktober geoogst. De groeicyclus is te vergelijken met mais en daarom vaak in maisvelden te vinden. Buitenwiet heeft een groothandelswaarde van tussen de 1000 en 1500 euro per kilo.
Provincie:
Tag(s):