vrijdag, 10. september 2010 - 11:46

Politie:13.543 voertuigen in 6,5 uur gecontroleerd

Haarlemmermeer

De politie Kennemerland heeft donderdag tussen 15.00 uur en 21.30 uur in de omgeving van de Prins Bernhardlaan en de Schipholweg een verkeerscontrole gehouden, in samenwerking met de Belastingdienst, de Vreemdelingpolitie, de verkeerspolitie van Kennemerland en het BETEX-team.

Tijdens deze controle werden de ANPR-voertuigen (Automatic Number Plate Recognition) ingezet van zowel de Belastingdienst als van de politie.

ANPR-inzet
Doel voor de politie van deze grote controle was het bevorderen van de verkeersveiligheid en het opsporen van wanbetalers. De weggebruikers werden gecontroleerd op o.a.: het rijden onder invloed van alcohol, het handheld bellen, het rijden zonder rijbewijs en overige verkeersonveiligheden.

ANPR
Deze kenteken-lezende apparaten hebben een computerbestand dat gevuld is met kentekens die gekoppeld zijn aan o.a notoire drankrijders, wanbetalers, gestolen voertuigen, signaleringen, belastingschuld, katvangers etc. De ANPR-auto’s checkten de kentekens van 13.543 passerende voertuigen en registreerden 184 ‘hits’.

Elke hit (signaal) van de ANPR werd direct doorgegeven aan de motorrijders van de politie, die de betreffende bestuurders naar de controlelocatie brachten. Alle 184 bestuurders werden door acht motorrijders van de politie uit het verkeer gehaald.

Verkeersonveiligheden
Door een politieman werd een bestuurder herkend, van wie de politieman wist dat hij met een ongeldig verklaard rijbewijs reed. De politieman zette de bestuurder direct aan de kant, de man werd aangehouden en zijn auto werd ter plekke in beslag genomen.

De politie deelde verder bijna 20 bekeuringen uit voor o.a. het handheld bellen tijdens het rijden (€ 160,--), het rijden door rood licht, het rijden zonder rijbewijs, het onverzekerd rijden en voor overige onveilige zaken. De politie was zeer tevreden over de resultaten m.b.t. het rijden onder invloed van alcohol: bij de afgenomen blaastesten bleek niemand onder invloed van alcohol te verkeren!

BETEX-team
Het BETEX-team inde in totaal € 3.783,53 aan openstaande bekeuringen en vonnissen van wanbetalers. Politie Kennemerland heeft een BETEX-team van vier politiemensen samengesteld dat vanaf 1 september vorig jaar rechercheert op wanbetalers in de regio èn op mensen die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten. De politiemensen van dit team gaan persoonsgericht te werk en sluiten regelmatig aan bij verkeerscontroles.

Vreemdelingenpolitie
De Vreemdelingenpolitie was bij de controle aanwezig en trof geen illegale vreemdelingen aan.

Belastingdienst
Ook de Belastingdienst controleerde 61 auto’s na hits van de ANPR. Aan invorderbare aanslagen werd voor een totaalbedrag van € 607.000,-- achterhaald. Ter plekke werd voor een bedrag van 4.300,-- euro betaald. Bij overige mensen die niet direct konden betalen, werd door de Belastingdienst beslag gelegd op 27 auto’s.
Provincie:
Tag(s):