zondag, 27. juni 2010 - 11:06

Politiecontrole pleziervaart Afgesloten IJ

Amsterdam

In Amsterdam op het Afgesloten IJ, op een deel van het Noordzeekanaal en in de monding van het Amsterdam-Rijnkanaal controleerden diverse overheidsinstanties zaterdag 26 juni tussen 10.00 en 17.00 uur ruim 100 recreatievaartuigen. Dit heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) zondag laten weten.

Het KLPD deelde 25 processen-verbaal uit voor onder andere verkeerde wal varen, het niet tonen van vaar- en/of legitimatiebewijs en het ontbreken van registratietekens.

100%-controle
De actie was een initiatief van de Waterpolitie (KLPD). Tijdens de actie werkte zij samen met de politie Amsterdam-Amstelland, Douane, het Agentschap Telecom, de Koninklijke Marechaussee en specialisten op het gebied van vaartuigcriminaliteit van het KLPD. Hierdoor werden de schepen aan een 100% controle onderworpen.

Naast de bekeuringen van de politie nam de Douane 10 monsters ter controle op illegale rode gasolie. De uitslag van deze monsters is aan het einde van de week bekend. Het Agentschap Telecom controleerde 19 marifoons. Hiervan waren er 11 in orde.

Vijf marifoons waren niet geregistreerd en 3 vertoonden technische gebreken. De schippers krijgen hiervoor een bestuurlijke sanctie (geldboete). Bij de controle van een buitenboordmotor twijfelde de Waterpolitie over de herkomst ervan. Nader onderzoek moet meer duidelijkheid bieden.

Alle schippers werden op alcohol gecontroleerd maar niemand zat boven het wettelijk toegestane maximum van 0.8 promille.

Tijdens het watersportseizoen houden betrokken instanties regelmatig vergelijkbare controles.
Provincie:
Tag(s):