maandag, 21. juni 2010 - 17:23 Update: 08-07-2014 1:04

Portugal laat Noord-Korea sterretjes zien met 7-0

Zuid-Afrika

(Elfvoetbal) Portugal kan een plek in de achtste finales bijna niet meer ontgaan. De Zuid-Europeanen kenden een stroef begin tegen Noord-Korea, maar herpakten zich op indrukwekkende wijze na de rust: 7-0. Het is de grootste overwinning tot nu toe op dit WK.

Vijfvoudig wereldkampioen Brazilië ondervond vorige week al hoe lastig het is om tegen Noord-Korea te spelen. De Zuid-Amerikanen wisten het verzet pas in de slotfase te breken en moesten bovendien nog een tegentreffer incasseren. Ook Portugal kende in Kaapstad de nodige moeite tegen de absolute underdog van groep G. De Koreanen zaten er vanaf minuut één bovenop en schoten meerdere malen gevaarlijk van afstand in de openingsfase van de eerste helft.

Toch was het Portugal, dat niet kon beschikken over de geblesseerde Deco, dat de score via de eerste uitgespeelde kans van de wedstrijd opende. Raul Meireles schoot de bal laag langs Myong-Guk Ri na een prachtige steekbal van Tiago. Slecht uitverdedigen van Yong-Hak Ahn zorgde er bijna voor dat Meireles een paar minuten later zijn tweede maakte, maar zijn inzet miste precisie.

Sterspeler Cristiano Ronaldo kwam in het eerste bedrijf niet in het spel voor. De aanvaller van Real Madrid moest het doen met een ongevaarlijke rollertje dat naast het vijandelijke doel belandde.

In de tweede helft stelde Portugal snel orde op zaken. Eerst was het Simao die een prachtig opgezette aanval koelbloedig binnenwerkte. Daarna ging het hard. Bij Noord-Korea ontbrak het aan iedere vorm van organisatie en van verdedigen was tegen het superieure Portugal geen sprake meer. Hugo Almeida (kopbal), Tiago (schuiver) en invaller Liedson, die een fout van Kwang-Chon Ri genadeloos afstrafte, zetten de teller op vijf.

Wachten was het vervolgens nog op een treffer van Ronaldo. En die zou er uiteindelijk komen. De aanvaller nam de bal in de kluts mee op het hoofd langs de uitkomende doelman en had vervolgens een leeg doel voor zich: 6-0. Tiago kopte zijn land naar 7-0 vlak voor tijd.

Door deze uitslag lijkt Portugal de achtste finales niet meer te kunnen ontgaan. Als het de laatste groepswedstrijd verliest van Brazilië, en concurrent Ivoorkust klopt Noord-Korea, komende beide landen op vier punten. Het doelsaldo is dan in het voordeel van Portugal (plus zeven) tegen min twee van Ivoorkust.
Categorie:
Tag(s):